Válság – Nagyobb recesszió és munkanélküliség

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folytatódott a globális negatív hangulat pénteken: míg Magyarországon már egyre többen számolnak akár hat százalékos gazdasági visszaeséssel is, az Egyesült Államokban 25 éves csúcsra emelkedett a munkanélküliségi ráta.

Bajnai Gordon kormányfő-jelölt tervezett intézkedései már egy várható idei 5,5-6 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak – tudta meg az MTI kormányzati forrásból. Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a számot nem kívánta megerősíteni, de azt mondta: valóban szükség lesz a korábban tervezett 3,5 százalékos recessziónál nagyobb visszaeséssel számolni.
Borúlátó a Pénzügykutató Zrt. is: a kutatóintézet prognózisa szerint az idén akár 5-6 százalékkal is csökkenhet a magyar GDP.
A gazdasági válság és a jelentős gazdasági visszaesés ellenére azonban újabb beruházásokat jelentettek be pénteken: az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében félmilliárd forint értékű támogatásban részesül az Egri Ipari Park (EIP) Kft., egy kétmilliárd forintos szennyvízcsatorna-fejlesztési beruházás valósulhat meg Mórahalmon, valamint megkezdődött a záhonyi térség fejlesztési programja is.
A negatív gazdasági várakozások ellenére pénteken emelkedett a magyar tőzsde, valamint a forint árfolyama is stabil maradt az euróval szemben, kis gyengülése ellenére még tudta tartani a 300 forintos euróárfolyam alatti szintet.
A pénteken nyilvánosságra hozott adatok alapján 25 éves csúcsra nőtt az amerikai munkanélküliség: márciusban 663 ezerrel csökkent az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliség elérte a 8,5 százalékot.
Hasonlóan rossz a helyzet Szlovéniában is, ahol csaknem negyedével – 23,9 százalékkal – volt több a munkanélküli idén márciusban, mint egy évvel előtte. Az elemzők szerint a jelenleg 80 ezres munkanélküli sereg létszáma az idén 100 ezerre nőhet, ezzel a munkanélküliek aránya a mostani közel 8 százalékról 8,9 százalékra emelkedhet. Az előrejelzések szerint a szlovén GDP 4 százalékkal csökken ebben az évben.
Kínában a rossz hírek ellenére azonban már számos szakértő fordulatról beszélt, miután márciusban javult a kínai feldolgozóipar teljesítménye. Ugyancsak reménykeltő lehet, hogy februárhoz képest enyhe javulást mutatott az euróövezet szolgáltatási szektora márciusba. Bár a recesszió folytatódott, a csökkenés már nem volt olyan meredek, mint egy hónappal korábban.
Pénteken Bosznia-Hercegovina bejelentette: készenléti hitelkeret megnyitásáról kezd tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Bosznia kvótája az IMF-nél 200 millió euró, de a nemzetközi pénzügyi szervezet szabályai szerint 1 milliárd euróig terjedő összegű hitelkeret állhat a rendelkezésére.

Előző sztori

Közeleg a húsvét – hosszabb várakozás Röszkénél

Következő sztori

Katyń-kiállítás Szegeden: Üzenet a világnak