Demonstrációk: új civil erő született

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Paradigmaváltás előtt áll a magyar demokrácia

A vasárnapi Hősök terén rendezett demonstráció után a rendezvény egyik főszervezője, Fricz Tamás politológus úgy értékelte az eseményeket, hogy nehéz paradigmaváltás előtt állunk, a demokráciát meg kell tölteni tartalommal. Megszerveződött az a civil társadalom, amely hatással lehet a társadalmi, politikai folyamatokra – írja az mno.hu. A következő demonstráció 14-én lesz a Kossuth téren.

Április 5-én nem kisebb dolog történt, minthogy a magyar civil társadalom született újjá – jelentette ki az mno.hu-nak Fricz Tamás. A vasárnapi, Hősök terei demonstráción a politológus szerint mintegy 200-250 ezer ember gyűlt össze, ami egyértelműen jelzi az elmúlt 20 évben magára hagyott, ám most megszerveződő civil társadalom létét. A rendezvény egyik fő szervezője hozzátette: a vélemény kinyilvánítása „nem egy napra szól”. Fricz azt nyilatkozta: nem egyszeri alkalomról van szó, vasárnap „egy folyamat indult el”. Szavai szerint a Civil Összefogás Fórum szerepe az, hogy összefogja, koordinálja a sok civil szervezet véleményét, s ez a közös vélemény „bejusson a közvéleménybe, arra pedig a döntések mellett folyamatosan hatással legyen”.

Nem történt volna ilyen tömegdemonstráció, ha egy jól működő kormánnyal és megfelelő gazdaságpolitikával állunk szemben – teszi hozzá Fricz Tamás. „Találkozott a szánalmas kormányzati teljesítmény, és a társadalmi elégedetlenség. Friczék nem lepődtek meg azon, a hatalom érdemileg nem reagált a hatalmas tömegdemonstrációra. Az elmúlt években már bebizonyították, hogy nem hallják meg a társadalom hangját és véleményét, hívta fel a figyelmet a szervező. Ugyanakkor most „egy megszerveződött civil társadalommal” állnak szemben, a cél pedig a demokrácia tartalommal való megtöltése. Április 14-én szintén demonstráció lesz, ezúttal a Kossuth téren.

A teljes cikket az mno.hu-n itt olvashatják.

Előző sztori

Nagyhét – nagycsütörtök

Következő sztori

Akadályverseny, lézerpálcás csillagtúra, “járdacsillagászat” – hétvégén zajlott a csillagászat száz órája