Közélet

Bodó: Veszélyben a gyermekvállalás

Bodó: Veszélyben a gyermekvállalás

2009. április 24., péntek
Bodó: Veszélyben a gyermekvállalás

A kormány gyest és gyedet érintő, családtámogatási rendszerben tervezett változtatásai miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek a családok, még tovább csökkenhet a gyermekvállalási kedv - beszélt többek között erről is a Vedres utcai óvoda előtt Bodó Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője és ifj. Kovács Kálmán, a körzet fideszes képviselőjelöltje pénteken.

„A magyar családok támogatási rendszerének nem úgy kell működnie, ahogy azt az ország MSZP-s és SZDSZ-es politikusai elképzelik" - mondta el

Bodó Imre.

„Mivel a gyes és a gyed folyósítását a három helyett két évre tervezik csökkenteni, nagyon sok családban egy évre kieshet majd egy komoly támogatási összeg, hiszen az óvodákba 3 éves kortól veszik fel a gyerekeket. Az anyáknak nem marad más választásuk, mint hogy visszamennek dolgozni. A probléma azonban a gyermek elhelyezésével kezdődik. Hiszen míg a kormány elvesz a családoktól egy évet, nem képes növelni a bölcsődék számát. Ezért aztán felmerülhet majd egy másik, szomorú választási lehetőség is: nem szülnek több gyereket" - nyilatkozta a politikus, aki hozzátette, hogy Szegeden a 825 bölcsődei férőhelyre már most 1100 gyerek jár, tehát 120 %-os a kihasználtság. Az országban a bölcsődés korú gyermekekre mindössze 10%-nyi férőhely jut. Családok ezrei kerülhetnek tehát lehetetlen helyzetbe a gyes és gyed folyósításnak három évről két évre csökkentése után.

Ifj. Kovács Kálmán

szerint - aki tanáremberként négy gyermek apukája - a kormány jelenleg a pénzbehajtás politikáját dolgozza ki, amitől azonban nem lesz több munkahely. Véleménye szerint a gyermekvállalás jog, lehetőség és kötelesség. Minden magyar állampolgárnak joga gyerekeket nevelni, és lehetőség ez az országnak, hiszen minél több gyerek születik, a gazdasági jövő annál biztosítottabb (több munkavállaló, fogyasztó), de ugyanakkor kötelesség is, hiszen a legifjabb generációt „nem lehet felrakni a polcra", hanem törődni kell velük. A jelenleg tervezett kormányzati intézkedések mindhárom területet sértik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.