Egyetem

Aranyos osztály a Radnótiban

Aranyos osztály a Radnótiban

2009. április 15., szerda
Aranyos osztály a Radnótiban

Tehetséggondozás az ezredfordulótól

Bizonyított az Arany János Tehetséggondozó Program, amit 2000-ben indított el az akkori oktatási minisztérium. Csongrád megyében a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium toborozta a hátrányos helyzetű gyerekeket, akik később egyetemekre kerültek, és ma már diplomások. Az "aranyos" osztálynak nehéz dolga van, hiszen a tanulóknak is a nagyon magas radnótis mércét kell elérniük.

Az Arany János Tehetséggondozó Program az ezredfordulón indult. Már 2000-ben bekapcsolódott a programba a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium is. Az öt évfolyamos osztályba akkor még csak a kistelepülések hátrányos helyzetű gyermekeit lehetett beiskolázni. Azóta annyi módosítás történt, hogy az egyéni rászorultságot vizsgálják. Ez azt jelenti, akár szegedi gyerekek is jelentkezhetnek a Radnóti „aranyos" osztályába.

Szöllősy László

(

képünkön

), az intézmény programfelelőse megjegyezte: évfolyamonként egy-két diákot iskoláznak be ebbe az osztályba Szegedről. "Ugyanúgy, mint a többi radnótis osztályba, ma már itt is túljelentkezés van. A kezdetekben ez nem így volt, hiszen meg kellett ismertetni a szülőkkel a programot. Ma már látják az óriási előnyét, hasznát és ők érdeklődnek" - mondta Szöllősy László. Nem véletlen a nagy érdeklődés, hiszen a gyerekek ingyen jutnak autóvezetői jogosítványhoz, nemzetközi számítógép-kezelői diplomát (ECDL) szereznek, és elvárás a nyelvvizsga is. Ehhez a másfélszeres fejkvóta biztosítja a hátteret, amelyből a szociális, kulturális hátrányokat pótolni tudják. Ezek a gyerekek ugyanúgy hozzák azokat a magas színvonalú eredményeket, mint a többi radnótis osztály. "Eleinte féltünk, hogy a nagyon magas mércének meg tudnak-e felelni a gyerekek. Azt mondhatjuk, hogy 11-re állnak be a sorba és akkor még van két évük a középiskolából. Innentől kezdve szárnyalnak. A 2008-ban végzett osztály érettségi átlaga például 4,54 volt. Azt gondolom, ezt bármely iskolában elfogadnák. És minden gyereket felvettek felsőfokú intézménybe. Egyharmaduk a legnívósabb szakokra jutott be" - vázolta az Arany János tehetséggondozó osztály teljesítményét Szöllősy László.

Azt is kiemelte, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken is egyre jobban szerepelnek ezen osztály diákjai. Az idén ketten is bejutottak az országos döntőbe. Történelemből

Szabados Gergő,

mozgóképkultúra és médiaismeretből

Demeter Dóra

verekedte be magát a legjobbak közé. Az alsóbb évfolyamokon is bizonyítanak az aranyos tanulók, ami azt bizonyítja, hogy egyre jobb gyerekanyag érkezik ebbe az osztályba is. A 9-10-esek legnívósabb matematikaversenyén, az Arany Dánielen

Lajos Nikolett

, míg a Lóczy Lajosról elnevezett országos földrajz tanulmányi versenyen

Mátó Ágnes

került a döntőbe. A 2000-ben útjára indított program egyedülállóan adott szabad kezet az iskoláknak. Csak a keretet határozta meg az akkori oktatási minisztérium, viszont a belső struktúrát a tanároknak kellett kialakítani. Így minden iskola kialakíthatta saját arculatát. A Radnótiban például az első évet görög évnek nevezik. Ennek az a lényege, hogy a kilencedik évfolyam második félévében a magyart, a történelmet, a művészettörténetet, a földrajzot és a biológiát az ókori Görögország köré csoportosítják. Mint hallottuk, a radnótis osztály azért ilyen sikeres, mert az iskola vezetése rájött, hogy nagyon fontos a motivációs tényező. Éppen ezért minden évben tanulmányi kirándulásokat szerveznek azoknak a gyerekeknek, akik teljesítenek. Nem lehet kettes a jegyek között, és félévenként vállalni kell a diákoknak, hogy melyik gyengébb jegyet javítják ki. Ha teljesítik a vállalásokat, akkor mehetnek kirándulni. Az első évfolyam Görögországba megy tanulmányútra, de mint Szöllősy tanár úr mondta, nem rongyrázós út, sátraznák, önellátóak, és az idegenvezetők is gyerekekből kerülnek ki. Nekik kell felkészülni a különböző helyek bemutatására. Görögország mellett Szlovéniába vagy Ausztriába utaznak, valamint mindig van egy olasz és egy erdélyi körút. "A gyerekek döntő többsége velünk volt először külföldön. Valószínűsíthető, családi körülményeik miatt soha nem jutnának el ilyen helyekre. Volt olyan tanítványom, aki otthonról úgy jött el, hogy három könyvük volt. Ehhez képest már diplomás ember" - zárta beszélgetésünket Szöllősy László

Hatalmas siker

Soha nem volt annyi döntőse az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek történetében a szegedi Radnóti-gimnáziumnak, mint az idén. Összesen 26-an szerepelhetnek a legjobbak között. A legfrissebb hír, hogy Papp Melinda (képünkön) humán tagozatos végzős tanuló a mozgóképkultúra és médiaismeret tárgyból az első helyen végzett. Melinda magyar nyelvtanból és magyar irodalomból is szerepel majd az OKTV-fináléban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.