Bulvár

Akadályverseny, lézerpálcás csillagtúra, "járdacsillagászat" - hétvégén zajlott a csillagászat száz órája

Akadályverseny, lézerpálcás csillagtúra, "járdacsillagászat" - hétvégén zajlott a csillagászat száz órája

2009. április 7., kedd
Akadályverseny, lézerpálcás csillagtúra, "járdacsillagászat" - hétvégén zajlott a csillagászat száz órája

A Csillagászat Nemzetközi Évének egyik fő célkitűzése, hogy minél több ember figyelmét irányítsák a csillagos égre, és megismertessék, népszerűsítsék a csillagászat szép tudományát. E szellemben zajlott a csillagászat 100 órája nevű esemény is, melynek keretében a fiatalokat akadályverseny is várta, valamint távcsöves bemutatók zajlottak - nem csak a csillagvizsgálóban...

Szegeden

csütörtöktől szombatig voltak programok

:

Szalai Tamás

programszervező, elsőéves csillagász doktorandusz hallgató sikeresnek értékelte a rendezvény három napját, hiszen - mint elmondta - közvetlenül több száz - közvetve talán még jóval több - ember számára "hozták közelebb" a csillagokat. A 100 óra csillagászat szegedi programsorozata csütörtök délután az Újszegedi Ligetben kezdődött, a középiskolás diákok számára meghirdetett Csillagászati Akadályversennyel. A vetélkedőn 21 háromfős csapat vett részt, összesen hét szegedi középiskolából. A gyönyörű tavaszi időjárás tovább fokozta a játékos, szellemi, illetve ügyességi próbatételekkel tarkított verseny jó hangulatát, mely a kezdéstől egészen az eredményhirdetésig kitartott. A Szegedi Csillagvizsgáló, az SZTE Fizikus Tanszékcsoport és az Eötvös Fizikai Társulat megyei csoportja munkatársait egyetemi hallgatók, illetve helyi középiskolák tanárai és diákjai is segítettek a szervezőmunkában. A vetélkedőn résztvevő csapatok gazdag díjazását a támogatók (a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Szegedi Önkormányzat, az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, a Magyar Csillagászati Egyesület, az IH Rendezvényközpont, a Klub Next, a Kabay Patika és az SZTE TTIK Hallgatói Önkormányzata) nagylelkűsége tette lehetővé.

Csütörtöktől szombatig minden este nyitva tartott az Újszegedi Csillagvizsgáló, melyet a három este alatt összesen mintegy 100-120 érdeklődő keresett fel. A látogatók kiselőadásokat hallgathattak a csillagászat érdekességeiről, a derült időjárásnak köszönhetően pedig távcsöves bemutatók, valamint lézerpálcás csillagkép-túrák révén ismerkedhettek meg közelebbről az égbolt csodáival.

"Április 4-én este - az országos, illetve nemzetközi eseményekhez kapcsolódva - utcai távcsöves égboltnézést is szerveztünk - Szegeden ez a program a Dugonics tér mellett (a Nagyáruház és a JATE Klub közötti parkolóban) zajlott. Három és fél óra alatt mintegy félezer ember csodálta meg különböző teleszkópok segítségével a Hold krátereit és a Szaturnusz - közel éléről látszó gyűrűrendszerrel 'díszített' korongját" - tudtuk meg Szalai Tamástól. Az érdeklődők között szinte minden korosztály képviseltette magát, a legkisebbektől a nyugdíjasokig. Egyetemista hallgatók, bolti eladók, szórakozni igyekvő fiatalok, fizikus kollégák - néhány perc erejéig mind-mind azonos csodálattal és lelkesedéssel néztek a távcsövekbe, beteljesítve ezzel a Csillagászat Éve egyik fő célkitűzését. A bemutatások az egyetem csillagászközössége, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának tagjai közreműködésével zajlottak. Még közel sincs vége a

Csillagászat Nemzetközi Évének

, és az

Újszegedi Csillagvizsgáló

minden pénteken várja az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.