Akadályverseny, lézerpálcás csillagtúra, “járdacsillagászat” – hétvégén zajlott a csillagászat száz órája

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csillagászat Nemzetközi Évének egyik fő célkitűzése, hogy minél több ember figyelmét irányítsák a csillagos égre, és megismertessék, népszerűsítsék a csillagászat szép tudományát. E szellemben zajlott a csillagászat 100 órája nevű esemény is, melynek keretében a fiatalokat akadályverseny is várta, valamint távcsöves bemutatók zajlottak – nem csak a csillagvizsgálóban…

Szegeden csütörtöktől szombatig voltak programok: Szalai Tamás programszervező, elsőéves csillagász doktorandusz hallgató sikeresnek értékelte a rendezvény három napját, hiszen – mint elmondta – közvetlenül több száz – közvetve talán még jóval több – ember számára “hozták közelebb” a csillagokat.

A 100 óra csillagászat szegedi programsorozata csütörtök délután az Újszegedi Ligetben kezdődött, a
középiskolás diákok számára meghirdetett Csillagászati Akadályversennyel. A vetélkedőn 21 háromfős csapat vett részt, összesen hét szegedi középiskolából. A gyönyörű tavaszi időjárás tovább fokozta a játékos, szellemi, illetve ügyességi próbatételekkel tarkított verseny jó hangulatát, mely a kezdéstől egészen az eredményhirdetésig kitartott. A Szegedi Csillagvizsgáló, az SZTE Fizikus Tanszékcsoport és az Eötvös
Fizikai Társulat megyei csoportja munkatársait egyetemi hallgatók, illetve helyi középiskolák tanárai és diákjai is segítettek a szervezőmunkában. A vetélkedőn résztvevő csapatok gazdag díjazását a támogatók (a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Szegedi Önkormányzat, az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, a Magyar Csillagászati Egyesület, az IH Rendezvényközpont, a Klub Next, a Kabay Patika és az SZTE TTIK Hallgatói Önkormányzata) nagylelkűsége tette lehetővé.

Csütörtöktől szombatig minden este nyitva tartott az Újszegedi Csillagvizsgáló, melyet a három este alatt összesen mintegy 100-120 érdeklődő keresett fel. A látogatók kiselőadásokat hallgathattak a csillagászat érdekességeiről, a derült időjárásnak köszönhetően pedig távcsöves bemutatók, valamint lézerpálcás csillagkép-túrák révén ismerkedhettek meg közelebbről az égbolt csodáival.

“Április 4-én este – az országos, illetve nemzetközi eseményekhez kapcsolódva – utcai távcsöves égboltnézést is szerveztünk – Szegeden ez a program a Dugonics tér mellett (a Nagyáruház és a JATE Klub közötti parkolóban) zajlott. Három és fél óra alatt mintegy félezer ember csodálta meg különböző teleszkópok segítségével a Hold krátereit és a Szaturnusz – közel éléről látszó gyűrűrendszerrel ‘díszített’ korongját” – tudtuk meg  Szalai Tamástól. Az érdeklődők között szinte minden korosztály képviseltette
magát, a legkisebbektől a nyugdíjasokig. Egyetemista hallgatók, bolti eladók, szórakozni igyekvő fiatalok, fizikus kollégák – néhány perc erejéig mind-mind azonos csodálattal és lelkesedéssel néztek a távcsövekbe, beteljesítve ezzel a Csillagászat Éve egyik fő célkitűzését.
A bemutatások az egyetem csillagászközössége, valamint a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportjának tagjai közreműködésével zajlottak.

Még közel sincs vége a Csillagászat Nemzetközi Évének, és az Újszegedi Csillagvizsgáló minden pénteken várja az érdeklődőket.

Előző sztori

Demonstrációk: új civil erő született

Következő sztori

Történelmet írnának: Elutaztak Athénba a szegedi pólósok