A szegedi Fidesz levele az Árkád beruházójához

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyílt levelet intézett a szegedi Fidesz-frakció az Árkád-beruházást lebonyolító ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezető igazgatójához. Az ellenzék – ahogy múlt heti sajtótájékoztatóján is tette – tiltakozását fejezi ki a város épített örökségének, így a Bakay-féle kenderfonógyár pusztítása ellen, s a tervek azonnali átgondolására szólítja föl a beruházót. Alább teljes terjedelmében közöljük a nyílt levelet.

Tisztelt Christoph Augustin Igazgató Úr!

A Szeged városi Fidesz-frakció nem támogatja a város épített értékeinek elpusztítását. A Bakay Kenderfonógyár Szeged városának legöregebb és ekként megőrzésre méltó műemléki jellegű ipari épületegyüttese. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tudományos intézetének igazgatója már korábban is megőrzésre és védelemre javasolta az egész épületegyüttest. Európa bármely nyugati országában a hasonló épített örökséget megőrzik, és a szükséges modernizálással, az értékek megtartásával teremtenek újat, szépet, kívánatosat.

Nem kell messzire tekintenünk, ahhoz, hogy jó példáját láthassuk a hasonló iparterületek értékmegőrző hasznosításának. Elég ha a budapesti Millenárisra vagy a bécsi Gasometer-town-ra gondolunk. Minkét helyen a meglévő, 19. századi épületeket használták kiindulási pontként a mai kor követelményeinek megfelelő, modern tartalommal bíró kulturális intézmények, illetve lakóparkok kialakításához.

A meglévő épületek fölújításával valamint az azokat összekötő modern acél-üveg elemek áthidaló kialakításával egy valóban az „Árkád” névhez is illő épületegyüttes körvonalai lennének kialakíthatóak. A Szeged városi Fidesz ezúton a város értékeit elveszejtő bontás azonnali leállítására és a tervek újragondolására kéri és szólítja föl az Árkád igazgatóságát.

Tisztelettel:

Szabó László (Szögedi Védegylet), Gyimesi László (a Fidesz szegedi szervezetének elnöke), Hüvös László (a Fidesz szegedi frakcióvezetője)

Előző sztori

Belyó Pál: A válságnak hosszú távú hatásai lesznek Magyarországra

Következő sztori

Előrehozott választást akar a választók 60 százaléka