A magyarok fele a Bajnai-program ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Illusztráció: Gémes Sándor

A Bajnai-kormány által bejelentett válságkezelő intézkedések nem arattak osztatlan sikert a magyar lakosság körében – számolt be róla a Magyar Nemzet. A Szonda Ipsos által megkérdezettek fele szerint ez a program nem oldja meg a magyar gazdaság problémáit. A válaszadók pozitívumként értékelik az állami vezetők fizetésének csökkentését, viszont a cselekvési terv egyes elemeit – szocpol felfüggesztése, 13. havi nyugdíj megszüntetése, ingatlanadó bevezetése – teljes mértékben elutasítják.

Bajnai Gordon cselekvési tervének kevés elemét tartják elfogadhatónak a magyarok – ez derült ki a Szonda Ipsos friss felméréséből. Népszerű intézkedésnek tartják az állami vezetők és cégvezetők fizetésének mérséklését és a személyi jövedelemadó csökkentését, illetve a devizahitelesek támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot. Kifejezetten elítélik viszont a válaszadók a szocpol felfüggesztését, a családtámogatási rendszer korlátozását és a nyugdíjkorhatár emelését.

A megkérdezettek fele szerint szerint a kormány intézkedési terve nem oldja meg a válságból való kilábalást. A válaszadók 34 százaléka gondolja úgy, hogy a Bajnai-csomag hosszú távon javítani fog az ország helyzetén, az emberek 39 százaléka viszont nem számít érdemi változásra az új kormány tevékenységétől.

A részletes felmérési adatok itt olvashatók.

Előző sztori

Vissza a gyökerekhez – a Kritikus Tömeg lázadása

Következő sztori

Hátország: Több csapat is őrzi bajnoki esélyeit