Szórakozás

Újszentiváni Rétesfesztivál: még több rétest ígérnek

Újszentiváni Rétesfesztivál: még több rétest ígérnek

2009. március 27., péntek
Újszentiváni Rétesfesztivál: még több rétest ígérnek

Még több rétest ígér a Csongrád megyei Újszentiván polgármestere az április első hétvégéjén második alkalommal megrendezendő rétesfesztiválon és réteskészítő versenyen.

Putnik Lázár

a programot beharangozó sajtótájékoztatón szerdán, Szegeden elmondta: a már első alkalommal csaknem tízezer látogatót vonzó fesztivált idén kulturális programokkal bővítették. Így bár belépőt kell majd fizetni a látogatóknak, a különböző szórakozási lehetőségek ingyenesek lesznek. Ezek közt bárki kipróbálhatja például a pónilovaglást, ülhet lovashintóra, íjászkodhat, néptáncot nézhet és tanulhat, sőt koncerteken vagy szakmai előadásokon vehet részt. A gyerekeket játszóház várja, múlathatják az időt a csúzlizdában, vagy részt vehetnek egy igazi dél-alföldi lakodalmon is. Idén is lesz "szakmázás" azaz, folyamatos rétesevőverseny, szombaton ismét megmérkőznek a réteskészítők, vasárnap pedig óriás rétest nyújtanak majd a látogatók. A három nap alatt hagyományőrző, színpadi programok lesznek, fellép többek közt az EtnoRom együttes, a Maros Táncegyüttes, a Hóra Színház, a Csík Zenekar, és a Bánát Táncegyüttes is. A szakmai előadásokon kiderül, hogy mitől nyúlik a rétestészta, és hogy milyen tölteléket lehet bele tenni.

Antolik András,

a szervező Antik Rétes Kft. vezetője elmondta: a rétes neve a "réteges" szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, mert eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegből álló sütemény volt. A 16. században 10-12 tésztaréteget is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. Az 1500-as évek végén sok tésztarétegből álló süteményt készítettek töltelékkel, amelyet rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak. A 18. században megváltozott a rétes elkészítési módja. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül. A töltelékek lehetősége szinte végtelen. A legkedveltebb a túró, a dió, a mák, a lekvár, a meggy, a káposzta, a tök, a bab, a krumpli, a mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almásrétes a világ 100 leghíresebb ételei egyike.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.