Több száz milliós adócsalást derítettek föl az APEH revizorai

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fiktív gabonaügyletekkel és az azokat “igazoló” hamis számlák készítésével 690 millió forintnyi adó megfizetését kerülték el egy kft. vezetői – tájékoztatta Németh Gabriella, az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Az adóhatóság érdeklődését egy, a kft. által benyújtott negyedéves áfa-bevallásokban szereplő összegek keltették fel: a cég az irreálisan magas forgalom mellett csupán csekély összegű adófizetési kötelezettséget mutatott ki – áll az adóhatóság közleményében.
A vállalkozásnál indított ellenőrzésnél az adóhatóság megállapította, hogy a kft. egy gabonaértékesítési láncolat közbenső tagja, az értékesített áru eredetét, annak jogszerű belföldi forgalomba kerülését hitelt érdemlően nem tudták bizonyítani.
A cég olyan társaságoktól fogadott be több millió forint értékű készpénzfizetési számlákat, melyek cégbejegyzési kérelmét jogerősen elutasították, illetve nem végeztek a bizonylatokban megjelölt tevékenységet. A vizsgált számlák között olyanok is szerepeltek, melyek nyomtatványait később vásárolták, mint a bizonylatok kiállításának dátuma.
Az adóvizsgálat során kiderült, hogy a vállalkozás ugrásszerűen megnőtt forgalma mögött fiktív ügyletek álltak, a csaknem 35.000 tonna gabonafelvásárlásból ténylegesen mindössze 360 tonna cserélt gazdát.
A vizsgálat eredményeként mintegy 690 millió forint adókülönbözetet, továbbá 410 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot állapítottak meg. Az APEH adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt tett büntetőfeljelentést.

Előző sztori

Csapd le a villanyt! – Egy óra sötétség a Földért

Következő sztori

Péntek: Színházi világnap és dzsesszfesztivál