Bulvár

Több száz milliós adócsalást derítettek föl az APEH revizorai

Több száz milliós adócsalást derítettek föl az APEH revizorai

2009. március 26., csütörtök
Több száz milliós adócsalást derítettek föl az APEH revizorai

Fiktív gabonaügyletekkel és az azokat "igazoló" hamis számlák készítésével 690 millió forintnyi adó megfizetését kerülték el egy kft. vezetői - tájékoztatta Németh Gabriella, az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Az adóhatóság érdeklődését egy, a kft. által benyújtott negyedéves áfa-bevallásokban szereplő összegek keltették fel: a cég az irreálisan magas forgalom mellett csupán csekély összegű adófizetési kötelezettséget mutatott ki - áll az adóhatóság közleményében. A vállalkozásnál indított ellenőrzésnél az adóhatóság megállapította, hogy a kft. egy gabonaértékesítési láncolat közbenső tagja, az értékesített áru eredetét, annak jogszerű belföldi forgalomba kerülését hitelt érdemlően nem tudták bizonyítani. A cég olyan társaságoktól fogadott be több millió forint értékű készpénzfizetési számlákat, melyek cégbejegyzési kérelmét jogerősen elutasították, illetve nem végeztek a bizonylatokban megjelölt tevékenységet. A vizsgált számlák között olyanok is szerepeltek, melyek nyomtatványait később vásárolták, mint a bizonylatok kiállításának dátuma. Az adóvizsgálat során kiderült, hogy a vállalkozás ugrásszerűen megnőtt forgalma mögött fiktív ügyletek álltak, a csaknem 35.000 tonna gabonafelvásárlásból ténylegesen mindössze 360 tonna cserélt gazdát. A vizsgálat eredményeként mintegy 690 millió forint adókülönbözetet, továbbá 410 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot állapítottak meg. Az APEH adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt tett büntetőfeljelentést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.