Közélet

A Monarchia tündöklése és bukása

A Monarchia tündöklése és bukása

2009. március 6., péntek
A Monarchia tündöklése és bukása

„Több nemzetiségű államok keletkezése és felbomlása Közép-Európában" címen hagyományteremtő szándékkal rendeztek konferenciát pénteken a Móra Ferenc Múzeumban. A szakértők az Osztrák-Magyar Monarchia keletkezését, összeomlását, és ezek következményeit tárgyalták a tudományos előadásokon és szekcióüléseken.

1918-19-ben bomlott fel az Osztrák-Magyar Monarchia, ez a kilencvenéves évforduló adta az apropóját a rendezvénynek. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a Monarchia területe közös piacként működött, és talán a mostani közép-európai válságban fontos lehet ennek példáit megvizsgálni, hogy miként működött egy nagyobb régió gazdasága - emelte ki

Gulyás László

, a konferenciát kezdeményező új folyóirat, a Közép-európai Közlemények (KEK) főszerkesztője

(felső képünkön középen)

. A KEK azzal a céllal alakult, hogy konferenciákat szervezzen és vitákat generáljon a magyar történelem vitás kérdéseiről. A történészek, geográfusok és regionalisták e folyóirata a rendezvény megszervezéséhez jó partnerekre talált egyrészt a Szegedi Tudományegyetem Új- és Legújabbkori Magyar Történelem Tanszékében és a SZAB Filozófia és Történeti Szakbizottságának Magyar Történeti Munkabizottságában; másrészt a helyszínt biztosító Móra-múzeumban. Gulyás László elmondta: a konferencia témájaként megjelölt szakterület még nem megfelelően feldolgozott, ez már azon az egyszerű példán is rögtön lemérhető, hogy Ausztriának, az Osztrák-Magyar Monarchia egyik nagy utódállamának a történetéről ma Magyarországon egy darab könyv olvasható, méghozzá egy osztrák szerző tollából. „A magyar történészeknek nagy adósságai vannak a szomszéd népek történetének megírásával" - összegzett a főszerkesztő. A szervezők konferenciasorozatot terveznek: minden év márciusának első péntekén megrendeznék ezt a konferenciát. Mindig más lesz a plenáris ülés témája, így jövőre a jugoszláv, majd a csehszlovák államok széthullásának tárgyalását tervezik, és ahogy haladunk Trianon százéves évfordulója felé, úgy jönnek sorba a vele kapcsolatos témák. A rendezvényre mind a szakma ismert professzorait - köztük például

Szávai Ferencet

, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének professzorát vagy

Majoros Istvánt

, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanárát - mind PhD-hallgatókat meghívtak. Előadást tartott a SZEGEDma.hu munkatársa,

Miklós Péter

történész-muzeológus is.

A konferencia interdiszciplináris voltáról szólva Gulyás László elmondta: fontosnak tartják, hogy az azonos területeket különböző szemszögből kutató szakembereket megismerjék egymás tevékenységét. A rendezvényen ennek szellemében történészek, geográfusok, regionalisták és közgazdászok vázolták fel, miként bomlott fel a korábban rendíthetetlennek gondolt monarchia. A résztvevők korreferátumot hallhattak a 20. század elejének közép-kelet-európai viszonyairól, a gazdasági, nemzetiségi, közigazgatási szakkérdésekről is. A nyitó előadásokat követően a szakemberek három szekcióban értékelték az utóbbi évek kutatási eredményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.