Egyetem

Internet határok nélkül - veszélyben a gyerekek?

Internet határok nélkül - veszélyben a gyerekek?

2009. március 23., hétfő
Internet határok nélkül - veszélyben a gyerekek?

Az egyes médiumok közti váltásnak természetes velejáró a kultúrpesszimizmus - vélik a szakemberek, ezt tapasztaltuk a tévénél is, de korábban sem volt másként. Az internet mint médium elkerülhetetlen és mind látványosabb térhódítása azonban lényegéből fakadóan is valós veszélyeket hordoz - elsősorban a gyerekekre nézve. Hogyan garantálhatjuk, hogy gyermekünk biztonságosan használja a világhálót? - erről beszélt hétfőn Schiroky Vilmos, a Biztonságos Böngészés Program (BBP) vezetője a Somogyi-könyvtárban.

„Játékbetegek és gépfüggők" - a médiában évekkel ezelőtt hallatszottak már olyan hangok, melyek a nem megfelelő számítógép-használat veszélyeire hívták fel a figyelmet. A BBP-t civilek hívták életre, hogy megoldást keressenek a problémára.

Nem tanítottuk meg a gyereket

„Tapasztaltuk saját bőrünkön is, hogy nem tanítottuk meg a gyerekeket arra, hogy hogyan kell viselkedni az internet világában" - magyarázza

Schiroky Vilmos

. „Ez többnyire azért van így, mert a gyerekek már képzettek informatikailag, mint a szülők vagy a tanárok. Ezért elkészítettük az ajánlásunkat a biztonságosabb internethasználattal kapcsolatban úgy szülőknek, mint a gyerekeknek és a tanároknak" - mondja a program vezetője. A szórólapokon és a program honlapján is olvasható javaslatok persze nem újkeletűek: korábban is lehetett a témával foglalkozó anyagokat találni, de a BPP munkatársai úgy látták, hogy ezek nem feltétlenül jutnak el a célközönséghez. A szórólapok elsősorban oktatást és a probléma tudatosítást szolgálják. A biztonságos internethasználat kapcsán a BPP már a bűnmegelőzés szakembereivel is együtt dolgozik.

Ne aludjunk el!

Egy bankkártyát sem adunk a gyerekek kezébe, mert nem tudja megfelelően használni - érvel a BBP vezetője, aki szerint talán egy generációváltásra is szükség lesz ahhoz, hogy a megtanult helyes internethasználat automatikussá váljon. Addig is segítenek a szűrőprogramok - az Európai Parlament 2009-2013-as biztonságosabb internet előirányzata is pontosan ezeken az elveken alapul. Széleskörű összefogásra van szükség: a szülő, a tanár és mindenki részéről, aki a gyerekekkel egy kicsit is törődni akar. „Ne aludjunk el, és ne higgyük azt, hogy ez a probléma még nincs itt. Nem, ez valós, és nem vezet előre, ha azt gondoljuk, hogy ennek veszélyeivel Magyarországon nem kell számolni" - int Schiroky Vilmos.

Internet: beszéljük róla!

Általában az erőszakos vagy szexuális tartalmakat megjelenítő oldalaktól szokták leginkább óvni a gyerekeket, Schiroky Vilmos azonban rámutat, sokkal „ártatlanabbnak" tűnő oldalakon is veszélyeknek vannak kitéve az ifjak, kezdve a társkereső, vagy a közösségi oldalaktól. Az iwiwen például gyakorta a fiatalok kihívó képeket tesznek fel magukról. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az adott képet és a gyakran szintén megadott telefonszámot kimásolni, és azzal visszaélni ma már nem komoly feladat. A másik nagy probléma, hogy boldog-boldogtalant bejelölnek a felelőtlen internethasználók, mert arra törekednek, hogy minél több ismerősük legyen. De ezzel adtunk egy lehetőséget egy idegennek - akiről nem tudjuk, hogy ki és mit akarhat -, hogy elkezdjen velünk szabadon kommunikálni... - fejtegeti Schiroky Vilmos. Az ajánlások között szerepelnek olyan alapdolgok is, mint hogy ne hagyjuk szabadon a gépet, ha be vagyunk jelentkezve. A szülők részére az egyik jó tanács, hogy kommunikáljanak a gyerekkel, alakítsanak ki olyan viszonyt, hogy ők is tudják: ha bármi történik az interneten velük, akkor nyugodtan forduljanak a szülőhöz. Ehhez csak annyi kell, hogy lássák a gyerekek, hogy a szülők igenis hajlandók odafigyelni rájuk.

A böngészés, ha biztonságos

A

BBP honlapjáról

letölthetők szóróanyagok, sőt, az otthoni felhasználóknak ingyenes a szintén letölthető szűrőszoftver használata, mely megvédi a gyerekeket a nemkívánatos tartalmaktól. Sok segédanyag is található az oldalon, például videó formájában eligazítást adnak a telepítéshez és a beállításokhoz. A szűrőprogramnak három modulja van. Az egyik arra figyel, hogy milyen programokat lehet elindítani a gépen. A program készítői törekedtek arra, hogy minimális informatikai tudással be lehessen állítani például azt, hogy a gyerek mettől meddig milyen programot használhat, vagy mettől meddig internetezhet. A másik fontos modul a hálózatszűrő, amely akár IP- vagy URL-címek alapján is szelektál, de keresőszavakkal is, ez utóbbi esetben van is egy alapbeállítás a szoftverhez. Ez a modul például a chat-beszélgetések közben is beavatkozik, ha a szavak alapján azt észleli, hogy nem jó irányba halad a beszélgetés: először figyelmeztet, a következőnél pedig letiltja a csevegést. A harmadik az oktató modul - amelyet egyelőre nem aktiváltak, de képesek a meglévő példányok használni - automatikusan három kérdést tenne fel a gyereknek mielőtt be akar lépni az internetre - ezeket az

egyszervolt.hu

- val egyeztetve alakították ki. Ha a gyerek tud válaszolni, akkor bejut, ha nem, akkor olyan oldalra irányítja a rendszer, ahol el tudja olvasni a biztonságos böngészéssel kapcsolatos ajánlásokat. Schiroky Vilmos hangsúlyozza: nem az a szándék, hogy bosszantsák a gyerekeket, hanem az oktatásban és a tudatosításban szeretnének segíteni. „Kaptunk olyan reakciót is, hogy előbb vagy utóbb úgyis megtanulják majd a gyerekek azt az összes mintegy negyven előforduló kérdést. Erre azt válaszoltam, hogy pontosan ez a cél..." - mondja a BBP vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.