Együtt a Mars térért!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mars tér tervezett átalakításának megakadályozásáért, illetve a tervek újragondolásáért és a demokratikus döntéshozatalért folytatott küzdelmének újabb állomásaként információs oldalt indított a Védegylet szegedi csoportja. Céljuk, hogy a szegedi és Szeged környéki lakosságot ezáltal is minél szélesebb körben és hitelesen tájékoztassák a piachoz kapcsolódó aktualitásokról.

A honlap tartalmazza többek között a Védegylet a térrel kapcsolatos eddigi kiáltványait, a szegedi önkormányzat által készített átépítési terveket, a témáról írott cikkeket és készített tanulmányokat.

Az oldalon olvasható a Mars tér átalakításáról a Védegylet véleménye is. A civilek ezt több szempontból is fontosnak tartják, de a hogyan és a miért kérdésre adott válaszaik jelentősen eltérnek az önkormányzat által megfogalmazott elképzelésektől. Elképzeléseik alapján legfontosabb a piaci napokon jellemző zsúfoltság megszüntetése, a vásárlókat elriasztó környékbeli fizető parkolókra vonatkozó alternatívák kigondolása, illetve az árusítás körülményeinek jelentős javítása lenne. Mindezekkel a hagyományos piac megőrzését és fejlesztését szeretnék elérni.

Az egyesület szerint a városi önkormányzat terveiben ezzel szemben az árusítás terének további csökkentése és a bérleti díjak drasztikus emelése áll, mely egyáltalán nem a szegedi és Szeged környéki emberek (vásárlók, kistermelők és kiskereskedők) érdekeit szolgálja.

Az árusok és a civilek kezdeményezése sokféle módon – aláírásgyűjtéssel, demonstrációkkal, fórumok és egyeztetések által, illetve ha szükséges, jogi úton – igyekszik elérni célját. A honlap mindezek részleteiről, időpontjáról és eredményéről is beszámol.

Az oldal bevezetőjének utolsó mondata így hangzik: „Bízunk abban, hogy kezdeményezésünkhöz minél többen csatlakoznak, és ezáltal nyomást tudunk gyakorolni az Önkormányzatra, hogy mind a Mars térrel, mind pedig a Szeged jövőjével kapcsolatos egyéb döntéseit a jelenleginél demokratikusabb és átláthatóbb módon, ténylegesen Szeged és környékének érdekeit figyelembe véve hozza meg.”

Előző sztori

Megyei közgyűlés: További tárgyalások a szentesi iskolákról

Következő sztori

Újszentiváni Rétesfesztivál: még több rétest ígérnek