Bulvár

Csapd le a villanyt! - Egy óra sötétség a Földért

Csapd le a villanyt! - Egy óra sötétség a Földért

2009. március 26., csütörtök
Csapd le a villanyt! - Egy óra sötétség a Földért

2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve, amely jó alkalom arra is, hogy felhívják a figyelmet a csillagos égbolt védelmére. Március 28-án, szombaton 20.30-kor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt, pontosabban a nélkülözhető fényeket egy órára. A Föld Órája segít ráirányítani a figyelmet a klímaváltozás, a fényszennyezés és az energiapazarlás problémájára.

Globális összefogássá, a legnagyobb nemzetközi, klímaváltozás elleni akcióvá nőtte ki magát az a kezdeményezés, amely kezdetekor, 2007-ben még csak Sydney lakosait ösztönözte otthonaik nélkülözhető világításának lekapcsolására. Idén már az a cél, hogy 1 milliárd ember és több mint 1000 város csatlakozzon az akcióhoz - olvasható a Föld Órája (Earth Hour) kampányának honlapján. A WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet irányításával az idén már másodszor indul világméretben is az akció. A Föld Órájából Szeged is kiveszi a maga „idejét", a belváros jelentősebb középületeinek díszkivilágítását fogják lekapcsolni. A hazai szervezők - a

MEE Világítástechnikai Társaság

, a

Magyar Csillagászati Egyesület

, és a

WWF Magyarország

, - felhívásukban arra kérnek, hogy városukkal, településükkel mindenki csatlakozzon egy olyan akcióhoz, amely jól látható módon felhívja figyelmet a klímaváltozás problémára. A „Föld Órája" rendezvénnyel csak egy piciny cseppnyit csökkenthetünk az energiapazarláson, de a figyelem felhívásával talán többet is előreléphetünk - szól a felhívás. 2008-ban több hazai város - köztük Budapest - és intézmény csatlakozott az egyórás világításcsökkentéshez. A szervezők felhívásukban rámutatnak: több település - a jó szándék ellenére - azért nem kapcsolódott ténylegesen, mert például a díszvilágítást nem tudták a közvilágítástól függetlenül kikapcsolni. Ez már csak azért is tanulságos, mert ezeken a helyeken már csak a szükséges módosítással minden éjjel tehetnének Földünkért, ha éjfélkor lekapcsolnák az utána fölöslegesen működő díszvilágítást. Nagyon hasznos lenne, ha ebben az évben még több települése, intézmény, vállalat és lakosok is csatlakoznának a nemzetközi akcióhoz, és március 28-án, szombaton este 20:30-tól kezdve egy órányi időszakra kikapcsolnák a köz-, vagyon-, és a közlekedésbiztonság szempontjából nélkülözhető fényeket. Az élhető Föld fenntartásához szükséges környezettudatos szemlélet kialakításában fontos lehet a sikeres akció, mely folyamán a települések díszvilágításának kikapcsolásával a városképet romboló, egyéb zavaró fények hatása kontrasztosan kiemelkedik. Ez lehetőséget ad arra, hogy az energiapazarló, sok esetben a megfelelő díszvilágítást elfojtó, elrontó

fényszennyezésre

is felhívjuk a figyelmet. A csatlakozó települések lakosai megfelelő időjárás esetén ismét felfedezhetik a csillagos égboltot városuk felett - hangzik a felhívás. A hazai szervezők szervezetei szívesen közreműködnek az esemény koordinálásában, azok tanulságainak felfedésében. A Világítástechnikai Társaság szakmai segítséget nyújt az energiahatékony, zavaró fényektől mentes kültéri világítás megvalósításában. A Magyar Csillagászati Egyesület vállalja az akció idején, hogy a lakosok számára - az időjárás függvényében - bemutatásokat szervez. A nemzetközi kampányról további információ található a www.earthhour.org honlapon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.