Gazdaság

Adóztatnak hideget, meleget?

Adóztatnak hideget, meleget?

2009. március 25., szerda
Adóztatnak hideget, meleget?

A Parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint a jövő évtől az étkezési utalványok értékének csupán a fele maradna adómentes: a hidegétel-utalványoknál 3000, a melegnél 6000 forint, efelett 52,87 százalékos adóval és járulékkal terhelnék meg a juttatást. A hír óriási felháborodást keltett a szakszervezetek körében, de a súlyos gazdasági helyzetben érzékenyen érintette a munkavállalókat is.

A rendszer adómentessége kb. 20 éve létezik. A vállalati szférában jelenleg 1,5 millió munkavállaló részesül hidegétel-utalványban és kb. 1 millió kap „meleg" jegyet. Az étkezéshez kapcsolódó adómentes juttatások a bruttó átlagkeresetnek 4-6 százalékát képviselik, ami jelenleg az EU középmezőnyét jelenti. Az adómentes melegétel-jegy az átlagos nettó keresetekhez mérten 15 százalékot tesz ki. A rendszerben az étkezési jegyek felhasználása azt jelenti, hogy a munkavállalók 65 százaléka fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, ami számos étterem napi bevételének 60 százalékát és foglalkoztatási szintjét biztosítja. Elvileg akár 250-300 milliárd forintot is hozhat az állam konyhájára az új adónem bevezetése, a kormány azonban a bevételnek csupán a töredékével számol, ugyanis a cégek nagy része a jelentős adóteher hatására megszüntetné az ilyen jellegű kifizetéseket. Az Étkezési Utalványforgalmazó Egyesület felkérésére készített legújabb felmérés szerint, ha adót kell fizetni, csak a munkáltatók harmada adna továbbra is étkezési jegyet dolgozóinak. Ennek mérhető piaci hatása a következő: mintegy 130 milliárd forint értékű vásárlóerő teljesen kikerül a piacról - tovább erősítve a gazdasági recessziót, 16-17 milliárd forint áfa nem kerül befizetésre, közvetve vagy közvetlenül 15-20 ezer munkahely kerül veszélybe, mintegy 12 milliárd forint vendéglátói becsült adó- és járulékbefizetés nem jelenik meg a költségvetésben. A környező országok példáján látjuk, hogy gazdasági válság idején szomszédainknál növelik az utalványokban biztosított, adómentességet élvező vásárlóerőt, mert a munkaadó számára költséghatékony megoldás a dolgozó megtartása, a költségvetés számára a felhasználás biztos áfabevételt generál, a befizetések segítik a költségvetési hiány finanszírozását, és nem utolsó sorban a vásárlóerő felhasználása hazai termékben, hazai munkahelyen történik. Jelen gazdasági helyzetben, amikor a devizás hiteleket legalább 20 százalékkal magasabb forintösszegben törlesztik a háztartások, az adómentes juttatások elveszítik vásárlóerejük 20 százalékát a megadóztatással, az áfa összege pedig vélhetően 3 százalékkal emelkedik, akkor nagy biztonsággal prognosztizálható, hogy mindennek közvetlen hatása lesz az emberek életére is. Az adómentes juttatások megadóztatása tekintetében nyilván nem számíthatunk a költségvetési bevétel növekedésére, de nagy valószínűséggel igen a kedvezőtlen társadalmi, munkanélküliség-növekedési és szociális hatásokra. Akkor meg minek az egész hóbelevanc?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.