Írjon nekünk

Közélet

A törvény nevében a huszár marad?!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

A SZEGEDma.hu hosszú cikksorozatban foglalkozott már a Reök-palota előtti huszárszobor áthelyezésének tervezetével, illetve az ezzel kapcsolatos szakmai és civil ellenállással. A 3. Honvéd Huszárezred emlékművének bolygatása ellen felemelték már a hangjukat városvédők, szobrászok, építészek, muzeológusok és politikusok is. Most a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Holló József altábornagy küldte el az ügyben szakmai véleményét.

Februárban a városvédők nevében tiltakozott ifj. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület egyik alapítója és Miklós Péter, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Csongrád megyei elnöke, akik levélben kikérték a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatójának, Holló József altábornagynak a véleményét is. A főigazgató válaszával Szilágyi Árpád kereste fel szerkesztőségünket.

A szakvélemény egy példánya Botkánál

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak címzett levelükben arról tájékoztattak, hogy Szegeden, a Reök-palota előtti lovas szobor infrastrukturális változások miatt elmozdításra kerül a közeljövőben.
A közadakozásból emelt lovas szobor a 3. Honvéd Huszárezredben szolgált huszároknak állít emléket. Mint ilyen, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 3. § g. pontja szerint kegyeleti emlékhelynek minősül, ugyanis az elhunytak emlékének megjelölésére, megőrzésére szolgál.
Az általam vezetett HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum alaprendeltetéséhez tartoznak a háborúkban elesett magyar katonák emlékének megőrzésével kapcsolatos feladatok ellátása.
Szakmai véleményem, hogy az emlékműveknek, így jelen esetben a lovas szobornak is, lehetőség szerint az eredeti helyükön kell maradniuk, mert csak ez által töltheti be kegyeleti funkcióját.
Az ügy rendelkezésénél feltétlenül tekintettel kell lenni arra az igen fontos körülményre, hogy a szobor környezete méltó maradjon a létesítés szándékának, a háborúkban elesett magyar huszárok emlékéhez.
Az ügyben az előbbi szakmai véleményemről Szeged Megyei Jogú Város polgármesterét, Botka László urat tájékoztattam.
Őszintén remélem, hogy szakmai véleményem Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatát az ügy rendelkezését illetően olyan irányban fogja befolyásolni, amely mind Önöknek, mind Szeged város polgárainak megelégedésére fog szolgálni
” – írja levelében a főigazgató.

Kegyeletsértés veszélye áll fenn?

Szilágyi Árpád úgy kommentálta a levelet, hogy most már akinek eddig nem volt világos, az is belátja, hogy a 3. Honvéd Huszárezred szobra kegyeleti hely. Ezt a minőségét pedig törvény írja elő s védi. „A kegyeleti hely X, Y koordinátákkal meghatározott helyen van és nem három, öt, hat méterrel arrébb, más formában, virágok és zöld terület nélkül” – érvelt Szilágyi. „Akik ezt bolygatják, akár a kegyeletsértés bűntettét is elkövethetik. Így, ha végre hallgatnak ránk a város vezetői és a tervezők, talán egy lehetséges törvénysértést is elkerülhetnek…”

Bizottsági ülés hamarosan

A legutóbbi közgyűlésen Botka László megkérte Kormos Tibort (SZDSZ), a közgyűlés kulturális bizottságának elnökét, hogy hívjon össze egy bővített bizottsági ülést az ügyben, és vizsgálják meg a tér rekonstrukciójának lehetőségét mindkét (ha a szobor a helyén marad, illetve ha arrébb helyezik) megközelítésből. A bizottság elnöke megkeresésünkre úgy reagált, hogy még nem volt ideje összehívni az ülést, de hamarosan sor kerül rá, konkrét időpontot majd az egyeztetések után tud mondani. A levélről tőlünk hallott először, de megígérte, hogy tájékozódni fog az ügyben.

Kommentek

Közélet

Ötletei már vannak Botka Lászlónak, konkrétumok viszont nem igen a Tisza-part fejlesztésére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ötleteket mutatott be Szeged polgármestere, de nem tudni, hogy mikor és miből lehetne ezekből bármi is. Az aggodalom jogos lehet, mert Botka László eddig már hétszer ígérte meg a harmadik szegedi Tisza-hidat is, amiből mindeddig semmi nem lett.

Tovább olvasom

Közélet

Új helyre költözött a szegedi klinikai központ kemoterápiás kezelő részlege

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika kemoterápiás részlege augusztus 26-tól új helyen, a régi kör-intenzív épületének első emeletén működik. A kúraszerű ellátásra alkalmas infúziós kezelős részleghez vezető utakon, a klinika kertben és az épületeken belül is táblákkal segítik a tájékozódást. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Közös munkáltatói fórumot tart a kormányhivatal és az iparkamara

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az esemény célja, hogy ismertesse a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó támogatási lehetőségeket.

Tovább olvasom

Aktuál