/

A hét fotója: Kockajáték?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hét fotója rovatunkban érdekes, elgondolkodtató képekhez kapcsolódó rövid gondolatainkat olvashatják. „A kocka el van vetve” (alea iacta est) – hangzik Caesar egyik leghíresebb mondása, amit Kr. e. 49. január 10-én vagy 11-én mondott, miután egyetlen légiójával átkelt a Gallia Cisalpina provinciát Italiától elválasztó határfolyócskán, a Rubiconon (ma Fiumicino), s így a senatussal és Pompeiusszal való kiegyezés helyett a polgárháborút választotta.

Ma a szállóigét a történelmi esemény mintájára olyan helyzetekben használják, amikor valaki visszafordíthatatlan döntést hozott, esetleg a döntését nagyszabásúnak kívánja láttatni, és/vagy konfliktust vállal fel vele.

Ha valaki elvetette a kockát, már nem lehet megállítani, és vagy szerencséje lesz, vagy pedig bukik, attól függően, hogy mekkorát dob. A remény időszaka a pörgés, gurulás. Mi magyarok sokkal meghittebb kapcsolatot ápolhatunk a pörgő-forgó játékszerünkkel, hiszen nekünk Rubik-kockánk van, aminek a pörgetése nem a szerencse dolga, sokkal inkább a tudásé. Viszont joggal kérdezheti a jövő generációja tőlünk, hogy kedves ősök, megtanítotok-e minket a színeket a helyére rakni? Ugyanis most inkább úgy tűnik, hogy a mi demokráciánk cézárainak kezében nem okos játékszerként tekeredik a magyar kocka. A Rubik-találmányt piszkos kezek ma inkább kaszinókba hordják, s a szerencsét kísértik, mintsem a tudás hatalmával nyúlnának hozzá, hogy a kocka ne elvetve legyen, hanem értelmezve…

Előző sztori

Árvízi évforduló: „Éljen újra Szeged!"

Default thumbnail
Következő sztori

Szombaton tartják az V. Árvízi Emléknapot

Legutóbbi hasonló cikkek