Szombat-vasárnap: Andy Warhol-kiállítás a Reökben

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bőven kínál szórakozást mindenkinek a hétvége, szombaton és vasárnap is játszik a színház, a népzene kedvelői szombat este menjenek a IH-ba: igazi csángó-est lesz a Korindával. Végre megérkezett Andy Warhol Szegedre – vagy inkább visszaérkezett? Ez itt a kérdés. Bár most nem személyében, hanem műveiben van jelen városunkban a nagy amerikai, egyesek szerint személyesen is megfordult már nálunk, legalábbis egy film tanúsága szerint. Két nagyszerű kiállítás már csak a hétvégén látható a múzeumban, ha még nem látták, itt az alkalom! Kezdődik a farsang, itt a báli szezon – Alsóvároson és a TIK-ben is báloznak szombaton, és lesz kulturális seregszemle is. A telet kergetik hóvirággal a könyvtárban, és aki még nem tudja, mi az a Waldorf-pedagógia, most megtudhatja egy iskolai előadáson. Háry Ferenc zongorista, zenetanár, zeneszerző 50 évét ünneplik a zenei pályán, és ünnepelnek azok is, akiknek diplomát osztanak ezen a szombaton. Nagyszerű mozik lesznek a hétvégén, és igazi buliszombat…

Hétvégi színházi ajánló

A Nagyszínházban szombaton este 19 órakor Lendvay Kamilló, Igor Sztravinszkij: A mennyei város, A katona története című tánc-oratóriumot láthatják a nézők, az előadást bérletszünetben játsszák.

A Kisszínházban szombaton 19 órakor bérletszünetben Találkozás – Fekete Gizi önálló estje.

A Kisszínházban vasárnap délelőtt 11 órakor  és délután 16 órakor Alan Ayckburn: Mr. A., avagy a Hang-villa titka című detektívmeséjét játsszák két részben. A délelőtti előadásra a Csipkerózsika 1 bérlet, a délutánira a Zsebibaba 1 bérlet érvényes.

Andy Warhol-kiállítás a Reökben

A világ talán legismertebb képzőművészeti alkotásait tekinthetik meg szombattól a Reök látogatói. A teljes második szintet elfoglaló Andy Warhol-képek harsány színekkel, bizarr formákkal, és a hetvenes évek bombaként robbanó hatását azóta is érzékeltető képzőművészeti irányzatának, a pop-artnak szellemiségével várja az érdeklődőket. A kiállítás kapcsán a kiállítóház tulajdonába jutott egy felvétel, mely valószínűsíthetően Andy Warhol 1956-os, pár napos szegedi látogatása során készült. Warhol ebben az évben volt világkörüli úton, a filmen barátaival látható, amint Szeged nevezetességeit látogatják sorra. A videó az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=yYqlMERGRzs . A film hitelességét már kutatják.  Az Andy Warhol-kiállítás szombattól május 8-ig látogatható. A teljes árú belépő 1000, a kedvezményes 800 Ft, a csoportos teljes árú 800, a csoportos kedvezményes 600 Ft-ba kerül majd.

Vasárnapig látható kiállítások

A Móra Ferenc Múzeumban vasárnap látható utoljára a “Tűrt-Tiltott-Támogatott” -a magyar rockzene története bakelit lemez-borítókon című kiállítás. Ugyancsak vasárnap este zár Az örökéletű farmer – a legendás ruhadarab diadalútja és mítosza című tárlat. Aki nem látta, a hétvégén még megnézheti!

A Korinda zenekar koncertje és táncház az IH-ban

Szombaton 18 órakor kezdődik az IH Rendezvényközpontban a Korinda zenekar koncertje, utána pedig táncházat tartanak. Az autentikus moldvai csángó népzenét játszó, öt fiatalból és egy zenetanárból álló Korinda Zenekar öt évvel ezelőtt, 2003 decemberében alakult. Ekkor vettek részt először a neves adatközlő moldvai csángó furulyás, Hodorog András kurzusán, akit mesterüknek tartanak. Megtanultak, hitelesen megőriztek és továbbadnak mintegy 80 moldvai éneket és táncdallamot. Ez a repertoár lehetővé teszi egy többórás koncert és táncház megtartását. Jegyár: 500 Ft.

A télkergető hóvirág a könyvtárban

Szombaton 10.30-kor a Gyermekkönyvtárban családi délelőttöt rendeznek. A télkergető hóvirág című mesés foglalkozásra óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket várják. A program arcfestéssel zárul.

Ferences farsangi mulatság Alsóvároson

Az Alsóvárosi Kultúrházban szombaton 16 órakor Ferences farsangi mulatságot rendeznek. Részvétel: 1-99 éves korig. A program: kapunyitás: 16 órakor, 17 órától jelmezverseny, 23 órától tombola, tánc éjfélig. Belépő: egy tálca süti és üdítő, sör… (fejenként). A rendezvény ideje alatt szívesen fogadnak pénzadományokat a kárpátaljaiak megsegítésére.

Kulturális seregszemle

Szombaton 10 órától a Senior Centerben (Eszperantó u. 1.) Kulturális seregszemle lesz. Közreműködnek: a Talent Énekstúdió tagjai, a Százszorszép Gyermekház gyermek tánckara Vidovenyecz Andrea vezetésével, a Sándorfalvi Nyugdíjasok Tánckara, valamint az alkotó kör tagjai. Műsorvezetők: Budai István, Német János.

Waldorf-pedagógiai előadás

Szombaton 11 órakor a Waldorf Iskolában (Kolozsvári tér 1-2.) Kökéndy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola tanára tart előadást Emberség – Képesség kompetenciákról a Waldorf-pedagógia szemszögéből címmel.

Háry Ferenc zongorista, zenetanár, zeneszerző 50 éve a zenei pályán

Vasárnap 18 órakor a Korzó Zeneház (Széchenyi tér. 9. bejárat a Feketesas utca felől) zenés beszélgetésre várják a közönséget Háry Ferenc zongorista, zenetanár, zeneszerző 50 éve a zenei pályán címmel. Közreműködnek: Vajda Júlia operaénekes, Tamás Péter klarinétművész, Hadobásné Bálint Zsuzsa énektanár, Polgár Gyula zongora, Várnai Szilárd dob. Háziasszony: Szondi Ildikó, a Közéleti Kávéházi esték szerkesztője.

Egyetemi események szombaton

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar diplomaosztó ünnepségét szombaton 11 órakor rendezik meg a TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.).

A Szeged Első Lions Club és a Szegedi Tudományegyetem ötödik közös bálját szombaton 18 órakor kezdődik a TIK átriumban, kiállítási terében és az egyetemi kávézóban (Ady tér 10.).

Hétvégi moziműsorok

A Grand Caféban szombaton és vasárnap:
19 órakor: Fövenyóra – magyar-szerb filmdráma. Rendező: Tolnai Szabolcs.
21 órakor: Égető bizonyíték (Burn After Reading) – amerikai krimivígjáték. Rendező: Ethan Coen és Joel Coen.

A Belvárosi Mozi hétvégi műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:
Szombaton: 10, 14, 16,18 és 20 órától: Volt 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film. Rendező: Chris Williams, Byron Howard.
22 órától: U2 3D – színes amerikai koncertfilm, rendező: Mark Pellington, Catherine Owens.
Vasárnap: 10, 14, 16,18 és 20 órától: Volt 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film. Rendező: Chris Williams, Byron Howard.

A Balázs Béla teremben szombaton és vasárnap:
16 órakor és 20.30-kor El Greco – színes, feliratos görög-spanyol-magyar játékfilm. Rendező: Iannis Smaragdis.
18.15-kor: Nem vagyok a barátod – színes, magyar dráma. Rendező: Pálfi György.

A Csőke József teremben szombaton és vasárnap:
17 órakor és 19.30-kor: A kuszkusz titka – színes, feliratos francia dráma. Rendező: Abdel Kechiche.

Szombat esti bulik

A SZOTE Klubban szombaton 22 órakor SHINE ON PARTYDJ Lennard.
A JATE Klubban szombaton 22 órakor szomBEAT – A hétvége lüktetése! Házigazda: Bende Gábor. A Kisteremben: Dj. Varga B. Lányoknak ingyenes!
A Centrál Kávézó és Retro Clubban (Széchenyi tér 3.) szombaton este Dévényi Tibor – az ország Tibi bácsija, a pontos labdák mestere.
A H2O Clubban (Felső Tiszapart, Vízitelep) szombaton este Retro Video Diszkó. Fellép: Dj Harmath. A belépés ingyenes.
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) szombat este Resident night – a legnagyobb sláger zenék a 90-as évektől napjainkig. Fellép: DJ Gureega.
A Jazz Kocsmában (Kálmány Lajos u. 14.) szombaton este African Music MachineDj Kő (Rádió Mi) válogat a 60-70-es évek hangzásvilágát hordozó afro- -beat, -jazz, -funk lemezeiből.

Előző sztori

Kiraboltak egy szegedi pénzintézetet

Következő sztori

Ultrakupa az Etelka sor szomszédságában