Közélet

Még az idén megszűnik a szerbiai vízumkényszer?

Még az idén megszűnik a szerbiai vízumkényszer?

2009. február 27., péntek
Még az idén megszűnik a szerbiai vízumkényszer?

Száz milliárd euró az eurózónán kívüliek megsegítésére

Munkajellegű megbeszélésre invitálta a sajtó képviselőit Becsey Zsolt néppárti EP-képviselő, melyen szó volt a Bácska és Bánát sokszínű történelmét bemutató kiállítás következő állomásairól, az 1944-1945-ös délvidéki magyarok ellen elkövetett atrocitás kapcsán, Budapesten rendezett tanácskozásról, továbbá a kínos történelmi esemény tisztázásának szükségességéről, amely nagyban hozzájárulna a szerb-magyar közös megbékéléshez.

Brüsszel, Nagyvárad, Szeged, Békéscsaba és Baja után a Sokféleség laboratóriuma, avagy a multikulturalizmus évszázadai a Bácskában és a Bánságban c. kiállítás március 5-én Szabadkán tekinthető meg, majd 21-én Temesváron. A kanadai magyarok is érdeklődtek, elképzelhető, hogy Torontóban is bemutatják. A képviselő április 16-ára a hódmezővásárhelyi Emlékponttal és a Károlyi Gáspár Egyetemmel közösen konferenciát tervez Budapesten az 1944-1945-ös délvidéki vérbosszúról, mert történelmünk eme fehér foltjait még Szerbia EU-s csatlakozása előtt illene tisztázni, úgymond kerítésen kívül, hogy később már ne terhelje a két ország kapcsolatát. Szerbia hamarosan benyújtja az EU-hoz való csatlakozási kérelmét, Becsey viszont fontosabbnak tartja az ország polgáraival szembeni vízumkényszer mielőbbi megszüntetését. Erre az év végéig van is remény. A küszöbönálló EU-parlamenti választások kapcsán a képviselő reményét fejezte ki, hogy a professzionalizmus erőteljesebben fog megjelenni a pártlistákon. A brüsszeli ügyekről szólva beszámolt a Dél-alföldi Regionális Iroda felállításának menetéről. Ezáltal ugyanis jóval hatékonyabban lehetne képviselni a térség gazdasági és politikai érdekeit, lobbizni a külföldi befektetők körében. Brüsszelben a világválság okán szóba került egy száz milliárd eurós pénzügyi alap létrehozása, amely stabilizálná az eurózónán kívüli országok pénzügyi helyzetét. Nagy a bizonytalanság, kiket és mekkora segítség illetne meg, és vállalna-e ebben szerepet az Európai Központi Bank. Március 19-ei és 20-ai csúcsértekezletén az Európai Parlament napirendjére kerül az a projekt, amely jelentősen csökkenti Magyarország és szomszédainak függőségét az orosz gáztól. Krk szigetén épülne egy cseppfolyósított gázterminál, üzembe helyezésével nemcsak hazánk, de Szerbia, Horvátország, Bosznia és Hercegovina is profitálhatna. A projekt a Nabucco-vezetéktől teljesen független, azzal párhuzamosan valósulna meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.