Ingatlanok elektronikus kalapács alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2009-től zöld utat kapott az ingatlanok elektronikus árverése. Az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága az Elektronikus Árverési Felületen 46 ingatlan ily módon történő értékesítését hirdette meg. 2008-ban az állami adóhatóságnál – a bevételek növelése, illetve a végrehajtással érintett adósok érdekének védelmében – bevezetésre került a lefoglalt ingó vagyontárgyak, elsősorban gépjárművek körében az elektronikus árverés alkalmazása. Az ingóértékesítés terén szerzett kedvező tapasztalatok alapján, 2009-től már az ingatlanok árverését is elektronikus úton végzi az Adóhatóság.

A Dél-Alföldi Regionális Igazgatóság az Elektronikus Árverési Felületen eddig 46 ingatlan elektronikus árverését hirdette meg, melyekre 2009. február 15-től lehet licitálni. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye területén szántóföldek, gyümölcsösök, családi házak és egyéb ingatlanok kerülnek kalapács alá. A legmagasabb kikiáltási ár 200 millió Ft, mely egy 17 üdülőegységet magában foglaló ingatlanhoz, a legalacsonyabb pedig néhány tízezer forint, mely egy külterületi földhöz kapcsolódik. Természetesen ebben az évben az ingóságok árverése is változatlanul folyik. A jelenleg megtekinthető legdrágább gépjármű régiónkban 6 millió Ft becsértékkel kerül kalapács alá.

Az on-line árverések nyilvánosak, a meghirdetett vagyontárgyak jellemző adatai és fotói az Elektronikus Árverési Felületen – a https://arveres.apeh.hu címen közvetlenül vagy az APEH honlapjáról átlinkelve – bárki által megtekinthetők, aki internet hozzáféréssel rendelkezik. Az elektronikus árverésen viszont licitálni csak az tud, aki okmányirodai regisztrációt követően Ügyfélkapuval rendelkezik és az Elektronikus Árverési Felületen bejelentkezik. A részvétel feltételeit az interneten közzétett Üzemeltetési Szabályzatból ismerhetik meg az érdeklődők.

Az értékesítésre kerülő vagyontárgyak „a jövőbeni árverések” között a licit megkezdése előtt minimálisan 15 napig megtekinthetők. Az árverések időtartama 2009-ben – mind ingó-, mind ingatlan vagyontárgyak tekintetében – a megelőző évi 8 nappal szemben 3 nap. Ugyancsak ettől az évtől az utolsó másodpercekre spekuláló licitálók üzelmeinek kivédése érdekében az árverés időtartama automatikusan 5 perccel meghosszabbodik, ha az árverés lezárásának időpontja előtti 2 percben érvényes licit érkezik. A záró időpontig érkező ajánlatok közül az minősül érvényes árverési ajánlatnak, mely ingóság esetén eléri a becsérték 50%-át, ingatlan esetén a becsérték 65%-át, lakóingatlan esetén pedig a becsérték 75%-át. A nyertes árverési vevőnek a vételár megfizetésére az értesítés kézhez vételétől számított 8 nap áll a rendelkezésére, ingatlanok esetén azonban az árverési vevő kérelmére az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedő fizetési halasztást engedélyezhet, ha azt a vételár összege vagy más fontos körülmény indokolja.

Előző sztori

Hétfő: 40 nap Kínában

Következő sztori

Sporthétvége: Puljezevics-parádéval nyolcban a Pick