Bulvár

Egységessé vált a traumatológiai ellátás Szegeden

Egységessé vált a traumatológiai ellátás Szegeden

2009. február 5., csütörtök
Egységessé vált a traumatológiai ellátás Szegeden

Egy újonnan kialakított 118 ágyas fekvőbeteg-részleg átadásával egységessé vált a traumatológiai ellátás Szegeden - közölte Simonka János Aurél, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) traumatológiai klinikájának vezetője csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Az országban Szeged az egyetlen olyan egyetemi város, ahol a társszakmákkal együttműködve valódi trauma center működik, amely minden sérülés ellátására alkalmas - mondta a professzor a két osztály átadásakor. 2007 ősze óta az SZTE működteti Szegeden a teljes fekvő- és járóbeteg-szakellátást. Az elmúlt másfél évben ezért a traumatológia két telephelyen, az egyetemi klinikán és a korábbi önkormányzati fenntartású kórházban működött jelentős szakmai és fizikai terheket róva ezzel az egészségügyi dolgozókra. A több lépcsőben megvalósuló integráció utolsó állomásaként az egyetem klinikai tömbjében a korábbi gyermekpszichiátriai osztály területén mintegy 70 millió forintos költséggel 92 aktív, 16 rehabilitációs és 10 krónikus ággyal új fekvőbeteg-részleget alakítottak ki - tudatta a szakember. Hozzátette: az új részleg egy épületben található többek között a traumatológia más egységeivel, valamint a sürgősségi fogadóhellyel és az idegsebészettel. Az egységes traumatológiai ellátás megvalósulása nagymértékben segíti a betegek szakszerű és gyors kezelését, amely a traumatológia esetében a két legfontosabb szempontnak tekinthető - mondta

Simonka János Aurél.

A klinikára érkező sérülteket egy ügyeleti időszakban 22 szakember látja el. Az intézetben az elmúlt esztendőben hatvanezer járó beteget kezeltek és mintegy háromezer műtétet végeztek - közölte a professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.