Közélet

Botka a száz legnagyobb adózót tájékoztatta

Botka a száz legnagyobb adózót tájékoztatta

2009. február 18., szerda
Botka a száz legnagyobb adózót tájékoztatta

Egyensúlyi - hiány nélküli - költségvetést tervez a szegedi önkormányzat 2009-re; a büdzsé főösszege 52,862 milliárd lesz - közölte Botka László (MSZP) polgármester szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

Az önkormányzat 31 milliárd forintot fordítana az idén működésre, a költségvetés 41 százaléka, 21,8 milliárd forint pedig fejlesztési célokat szolgál majd - mondta a szocialista politikus, amikor bemutatta a város 2009-es költségvetésének tervezetét a település legnagyobb adófizetőinek. Szeged 55 milliárd forint összköltségvetésű - több év alatt megvalósuló - fejlesztésre nyert támogatást, s további 12 milliárd forintnyi pályázatot adott be. A beruházások költségeinek döntő része uniós támogatás, az önkormányzati önrész 8,8 milliárd forintot tesz ki, 9,2 milliárd forint pedig más - például vállalkozói - forrás - tudatta a polgármester.

Botka László

közölte: a költségvetési bevételek többségét, 57 százalékát a saját bevételek adják, 43 százalék származik a központi költségvetésből. A büdzsé készítésekor az iparűzési adóból származó bevétel 3 százalékos idei csökkenésével - a múlt évi 7,1 milliárd forint helyett 6,8 milliárd forinttal - számoltak. A működési kiadások között meghatározó, több mint 14 milliárd forintot jelent az oktatásra fordított forrás. Az igazgatási kiadások 2009-ben a korábbi esztendőhöz képest nominálisan csökkennek, a büdzsé 5,5 százalékát teszik ki - mondta a politikus. Az önkormányzat adósságállománya mintegy 15 milliárd forint, ebből 10 milliárd az elmúlt években - állami árfolyam-garanciával - felvett, fejlesztési célú hitel - tette hozzá a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.