Közélet

Új alvásdiagnosztikai központ nyílt Szegeden

Új alvásdiagnosztikai központ nyílt Szegeden

2009. január 30., péntek
Új alvásdiagnosztikai központ nyílt Szegeden

Az ország legkorszerűbb alvásdiagnosztikai és -terápiás centrumát adták Szegeden; a központban a négy dél-alföldi megye alvásproblémával küzdő betegeit látják el - közölte Várszegi Mária főorvos pénteken az MTI-vel.

A Szegeden már évek óta működő alvásközpont feladatát átvevő intézményben öt, minden igényt kielégítő szoba várja azokat, akik el- és átalvási zavarokkal, éjszakai légvételi gondokkal, vagy a több mint száz egyéb alvásbetegség bármely másik típusával küzdenek - mondta a szakember. A pácienseket az otthoni körülményeket szimulálva egyágyas szobákban vizsgálják, rögzítik az alvás során az összetett élettani folyamatokat, s ezek alapján derítik föl, mi állhat problémájuk hátterében. A betegségekre vagy a központ szakemberei kínálnak megoldást vagy bevonnak más - például belgyógyász, kardiológus, fül-orr-gégész - szakembereket - tudatta a főorvos. Pontos felmérés ugyan nincs a magyarországi helyzetről, de a külföldi vizsgálatokon alapuló becslés szerint a lakosság hatvan százaléka szenved valamilyen alvásproblémával élete során. Azért fontos az alvásgondok okainak felderítése, mert jelezhetnek valamilyen súlyos elváltozást, illetve okozhatnak is más betegségeket - fogalmazott

Várszegi Mária.

A főorvos elmondta, a központban - ahol havonta mintegy háromszáz pácienst látnak el - nemcsak orvosi műszerekkel végzett diagnosztikai munka és terápia zajlik, hanem számos egyéb olyan tevékenység is, amely révén a páciensek elsajátíthatják az alvás helyes technikáját és megismerhetik azokat a módszereket, amelyekkel alvásukhoz optimális, valóban pihentető környezetet alakíthatnak ki. A betegek számára bizonyos alvásdiagnosztikai vizsgálatok tb-finanszírozással is elérhetőek, az ellátás más részéért a pácienseknek fizetniük kell - tette hozzá. A Szegedi Tudományegyetem és az üzemeltető Somnius Kft. közös beruházásában kialakított központban a korábban két épületben működő ambulancia és laboratórium most már egy helyen várja a betegeket. A központnak helyet adó kórházi épület felújítása mintegy 25 millió forintba került, a korszerű diagnosztikai eszközök darabját pedig 5-10 millió forintért vásárolták meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.