Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Sport

Nemes bosszút állt a Debrecenen az SZTE-Szedeák

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

A Tóth-triplaeső és a Nagy-akarat döntött

Fotók: Gémes Sándor

Helyenként jó játékkal, végig vezetve, magabiztosan győzte le az SZTE-Szedeák a DEKE II.-t az NB I/B csoportos férfi kosárlabda-bajnokság szombat esti mérkőzésén. A szegedieknek ezzel sikerült visszavágniuk az 1. fordulóban Debrecenben elszenvedett súlyos vereségért. Többen is átlagon felülit nyújtottak a hazai csapatból, a jók közül is kiemelkedett viszont Tóth Viktor és Nagy András.

Az NB I/B Keleti csoportjának 1. fordulójában 85-49-re kikapott a DEKE II.-től az SZTE-Szedeák, így az alapszakasz második körének nyitányának a visszavágás vágya fűtötte Simándiékat. A rájátszásba jutás szempontjából is komoly jelentőséggel bírt a szombat esti ütközet, hiszen a két gárda azonos mutatóval (4/7) a 8., illetve a 9. helyen fordult. A hazaiak nem a legjobb előjelekkel várták az összecsapást, hiszen egyik meghatározó emberük, a center Kukla Zsolt a két ünnep között egy edzésen eltörte a kézközépcsontját, így nemcsak a Debrecen elleni csatát kellett kihagynia, de előreláthatólag hat hétig harcképtelen lesz.

Kukla hiányában a Tóth V., Simándi, Nagy A., Varga D., Kovács A. kezdőötössel lépett a pályára a Tisza-parti alakulat. Bonifert Domonkos legénysége hatalmas elszántsággal vetette magát a küzdelembe, melynek eleje kissé csapkodó játékot és rengeteg hibát hozott, ám az előbb megnyugodó, pontosabbá váló SZTE-Szedeák csakhamar jelentős előnyt harcolt ki magának. Előbb a feltűnően agilis Nagy András szerzett szép kosarakat, majd pedig Tóth Viktor hintett vajkézzel két hármast, ám Simándi Árpád sem azért szaladt a parkettre, hogy észrevétlenül töltse a negyven percet: két gyönyörű betörést koronázott meg duplával, s gólpasszai (különösen a Nagynak az alapvonalról adott „pöci”) élményszámba mentek (21-10). Száguldott a Szedeák, melyben csupán Varga Dániel tűnt megilletődöttnek (pontosabban nehezen boldogult a palánk alatti a túlsúlyban lévő hajdúsági „erőemberekkel”). A vendéglátó elsősorban akaratban múlta felül ellenfelét az első negyedben, s mivel a kissé lagymatag DEKE a dobásokkal is hadilábon állt, igencsak komoly hátrányt szedett össze (27-13).

A második játékrész elején az SZTE-Szedeák védekezése is feljavult, a debrecenieknek sokszor még a dobóhelyzetbe kerülés is gondot okozott. A cserepadról beszálló Rezák Tamás rövid idő alatt szerzett nyolc pontot, így – hiába kísérletezett a zónavédekezéssel is a látogatók mestere – a 14. percre már húsz egység volt a két együttes közötti különbség (37-17). Kicsit el is kezdték cifrázni a játékot a szegedi fiúk, lanyhult a figyelem, ami megbosszulta magát: az ebben az időszakban tarthatatlannak bizonyuló színes bőrű középjátékos, Oluwayesi kosaraival zárkózott a Debrecen. A nagyszünetben 50-43-at mutatott az eredményjelző, úgy tűnt tehát, hatalmas előny ide vagy oda, mégiscsak „egyetemi rangadóvá” alakulhat a Tisza-parti randevú.

Tóth és Nagy azonban tettek róla, hogy ne legyen így. Mondhatnánk persze, hogy a szünet törte meg a vendégek lendületét, de fogalmazzunk inkább úgy: Bonifert Domonkos rendet tett a fejekben, a pályán pedig két olyan vezéregyéniségre talált a Szeged, akik remek megmozdulásaikkal átlendítették a nehezebb pillanatokon csapatukat. A szőke irányító betalált betörés után, leindításból, s természetesen a triplákat sem hagyta az öltözőben. Nagy pedig egész egyszerűen nem ismert elveszett labdát, megoldhatatlan helyzetet. Egy alkalommal két debrecenivel szemben szerezte meg a játékszert az ellenfél alapvonalánál, majd miután felzárkóztak a társak, stílszerűen maga fejezte be góllal a támadást (69-57). Rezák is nagyszerűen mozgott és dobott, a Varga D. faultproblémáit követően beszálló Trényi Imre pedig szilárdabbá tette a palánk alatti védekezésünket, így szépen-lassan ismét hízott a különbség (28. perc: 78-58, a negyed végén 80-62).

Eldőlt a találkozó, a záró játékrészre már csak egyetlen kérdés maradt: megússza-e húsz pont alatt a DEKE? Rezák és a magára találó Kovács Attila találatait követően úgy tűnt, nem, ám a 35. perc tájától a fáradtság jelei kezdtek mutatkozni az SZTE-Szedeákon, egyre több hiba csúszott a támadásépítésbe. Úgy tűnt, elsősorban mentálisan vett ki sokat a fiúkból az első három felvonás rohanása. A legvégén a fiatalok is lehetőséget kaptak, hiszen a győzelem egyáltalán nem forgott veszélyben. A százas álomhatárt sajnos nem sikerült elérni, s a Debrecen is visszakapaszkodott tíz alá, ám ez sem változtat a tényen: magabiztos, szép sikerrel kezdte az új esztendőt a szegedi együttes. Bízzunk benne, hogy a folytatás is hasonlóképpen alakul.

Az NB I/B Keleti csoport 12. fordulójában: SZTE-Szedeák – Debreceni Egyetem KE II. 99-90 (27-13, 23-30, 30-19, 19-28). Szeged, 200 néző. Vezette: Kiss L., Nagy N.
SZTE-Szedeák: Tóth V. 21/15, Simándi 12/6, Nagy A. 15, Varga D. (-), Kovács A. 18/3. Csere: Varga M. 2, Rezák 23/12, Fülöp 2, Trényi 4, Széll 2, Szabad (-), Mészáros (-). Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

Bonifert Domonkos: „Mindkét csapat idény eleji formában játszott, ettől függetlenül örülök neki, hogy helyenként szép dolgokat láttam a fiúktól, gratulálok nekik a győzelemhez. Mindig sokat elmond egy gárda támadójátékáról, ha száz pont körül dob, ugyanakkor a kilencven kapott pont túl sok, főként hazai pályán. Mindenképpen javítanunk kell a védekezésünkön, ha a következő hetekben eredményesen akarunk szerepelni, hiszen Kukla kidőlése komoly gondot jelent, ráadásul Trényi Imó kéthetes írországi tanulmányútra megy, ami megintcsak nehezíti a helyzetünket. Stabilabbá kell tehát tennünk a védekezésünket, ezen fogunk dolgozni hétfőtől.”

Tovább olvasom

Sport

Mikler Roland: Rajtunk biztosan nem múlik a szezonkezdés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Négy és fél hónap után kezdhette meg a közös munkát a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.

Tovább olvasom

Sport

Stabilitást vár csapatától Szabó Zoltán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Az SZVE szerdán a Péccsel mérkőzik Budapesten.

Tovább olvasom

Sport

Germán Tamás: Nincs megtiltva, hogy nyerjünk Szombathelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál