Lezárult a nyomozás a megyeházi vita ügyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lezárta a nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a tavaly szeptember 24-én történt szegedi megyeházi incidens ügyében. A rendőrség nem javasol vádemelést, mivel határozata szerint nem történt bűncselekmény. Kozma József, az MSZP-SZDSZ megyei frakciójának vezetője ennek ellenére pénteken ismét lemondásra szólította föl Magyar Annát. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint Kozmának abba kellene hagynia a bozótharcot, s inkább azon kellene munkálkodnia, hogy visszaszerezze a kormány által a megyétől elvont 1 milliárd forintot.

Kozma József pénteki szegedi sajtótájékoztatóján abból a rendőrségi határozatból idézett, amely lezárja a tavaly szeptember 24-én Magyar Anna közgyűlési elnök és Csonkáné Balda Ilona főjegyző között történtekkel kapcsolatban indult nyomozást. A nyomozók eszerint megállapították, „a vita alapjául egy okirat aláírásának megtagadása állt”. Az iratot az elnök vitte be az azóta lemondott főjegyző irodájába, ahonnan azt az aláírás megtagadása után szerette volna elvinni. A főjegyző ezt akarta megakadályozni, az így kialakult huzavona alatt az elnök egy alkalommal megragadta a főjegyző jobb felkarját.
A határozatban a rendőrség azt is megállapította, hogy „a fentieken túl egymás ellen irányuló erőszakos cselekményre nem került sor”, bűncselekmény sem történt, tehát nincs szükség vádemelésre. Ennek ellenére Kozma József szerint Magyar Annának azért kell lemondania tisztségéről, mert letagadta a történteket, és megpróbálta megtéveszteni a közgyűlést és a közvéleményt.
A politikus közölte: frakciótársa, aki a feljelentést tette, panasszal él a nyomozást megszüntető határozat ellen.

Magyar Anna nyílt levélben reagált a Kozma József által elmondottakra, a SZEGEDma.hu-hoz is eljuttatot levelét alább teljes egészében közöljük.

NYÍLT LEVÉL

Dr. Kozma József MSZP-s országgyűlési képviselőnek

Tisztelt Képviselő Úr!

Sajnálattal értesültem arról, hogy miután a rendőrség közelmúltban kiadott jelentése is lezártnak tekinti a szeptember 24-i eseményekkel kapcsolatos vizsgálatot, Ön mégis bozótharcosként folyamatosan arra használja fel a nyilvánosságot, hogy saját politikai hasznosságát bizonygassa.
A rendőrségi határozat egyértelműen kimondja, hogy bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást, az ügyet befejezettnek tekinti.
Javaslom, hogy drága idejét ne lezárt ügyek túlpörgetett PR-kampányára pazarolja!
Arra kérem képviselő urat, mint MSZP-s, kormánypárti országgyűlési képviselőt, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagját, az MSZP-SZDSZ frakció vezetőjét, hogy tisztségeihez méltó feladatként 2009. február 1-ig tegyen javaslatot arra, miként tudja a Csongrád Megyei Önkormányzat visszaszerezni a kormány által elvont 1 milliárd forintot, és hogyan kompenzálja a megyei intézményekben dolgozók 13. havi fizetésének drasztikus megcsonkítását. Ezzel minden kétséget kizáróan igazolhatná saját politikai hasznosságát, azt, hogy a kormány szánalmas intézkedései ellenére Ön végre a Csongrád megyei lakosok érdekében cselekedett!

Erőfeszítéseivel azon legyen, hogy az MSZP kormány által elvont 1 milliárd forintot újra a Csongrád megyei lakosokra tudjuk költeni! Újra építhessünk játszótereket, ha szükséges, újra össze tudjunk fogni településeinkkel, mint ahogyan azt tettük a szentesi légibázis ügyében.
Tapasztalatból tudom, hogy az emberek mindennapjait érintő kérdésekkel foglalkozni nagy kihívás! Sokkal nagyobb, mint amekkora a politikai ellenfeleink folyamatos lejáratása lehet.
Kívánom Önnek, hogy egyszer tapasztalja meg milyen érzés valódi, az emberek életét közvetlenül befolyásoló problémák megoldásán gondolkodni.

Tisztelettel:

Magyar Anna
Csongrád Megyei Közgyűlés Elnöke

Kelt: Szeged, 2009. január 16.

Előző sztori

Szombat-vasárnap: fókuszban a kultúra

Következő sztori

Végleges a Tisza Volán felkészülési programja