Közélet

Felújították a szegedi dóm kapuját

Felújították a szegedi dóm kapuját

2009. január 8., csütörtök
Felújították a szegedi dóm kapuját

Fotó: Gémes Sándor

Alig több mint egy éve, 2007. december 28-án nem csak a szegediek, hanem az ország több jó érzésű lakosa is döbbenten fogadta a hírt, hogy az éjjel felgyújtották a szegedi dóm előtt felállított betlehemi jászolt.

http://www.youtube.com/watch?v=wNvnMQDaeGo

Az akkori hírek szerint a kár több mint tízmillió forintot tett ki. A tűz megrongálta a kapu réz dombormű borítását, valamint a bejárat melletti kőoszlopok is súlyosan megsérültek. De az anyagi kár mögött mélyebb sebek is felszakadtak. Hogy egy éretlen kamasz, egy részeg lumpen, vagy csak egy felelőtlen bagós volt oka a lángnyelveknek, a tartalom, a jelentés szempontjából édes mindegy. Szegeden a Fogadalmi Templom kapujában elégett a Jézus születését megformáló alkotás. Egy ország, mely az európai kereszténység fejlődésében meghatározó szerepet töltött be, ma ilyen sorsot farag önmagának: égő Betlehemet. Alig egy év elteltével a főbejáratot helyreállították, az ünnepélyes átadás január 10-én 11 órakor lesz, a kaput

Julius Janus

pápai nuncius áldja meg. Talán a gonosz, felelőtlen tett is megbocsátásra lelt valahol... új év kezdődött. A sorsunk mi alakítjuk, mindannyian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.