Bemutatták színházunk új főrendezőjét

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Tudatos, tapasztalt vezető, aki kötődik a színházához, társulatához – többek között ezeket a jelzőket használta Gyüdi Sándor (képünkön középen), a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, mikor bemutatta Bodolay Gézát (képünkön jobbra), a Telihay Pétert váltó új prózai tagozatvezető főrendezőt a szerda reggeli sajtótájékoztatón. A jelenlévők megismerhették a 2009-es év első bemutatóit is.

Bodolay bemutatásakor a színi direktor kiemelte még, hogy a rendező a közel negyed évszázados szakmai múltját mindössze három helyszínen – Szegeden, Kecskeméten és Budapesten – töltötte, ragaszkodik intézményéhez, társulathoz, jelen van testben, s lélekben; sajnos ennek az attitűdnek a hiánya okozta az évad első szakaszának problémáit. Juronics Tamás (felső képünkön balra), művészeti vezető hozzátette, hogy nemcsak személyes ismeretsége győzte meg az új főrendező szakmai kvalitásáról, hanem hogy alkalma volt a kecskeméti színház működésébe is beletekinteni, mikor a Kortárs Balettel vittek színpadra ott több előadást. Bodolay elmondta, hogy a Tisza parti teátrum nagyon fontos helyet foglal el szívében, hiszen e falak között vált igazán rendezővé.

Kedvezményes operajegyek

Az új tagozatvezető bemutatása után Cilea: Adriana Lecouvreur című a Mezzo fesztiválon már játszott operáról mondott néhány szót Pál Tamás. A színház első karmestere szerint bár a darab és a rendezés ugyanaz, mint a fesztiválon, az előadók mások, így a januári bemutató is tartogat sok újdonságot. Az operatagozat az év első hónapjában kezdi játszani a Figaro házasságát, amit egy fiatal rendező, Anger Ferenc állít színpadra, Farkasréti Mária, Vajda Júlia és Kelemen Zoltán főszereplésével.

A zenei szekció programismertetése után Gyüdi Sándor fontosnak tartotta elmondani, hogy azok a komolyzene-kedvelők, akik jegyet vagy bérletet váltanak a szimfonikusok koncertjeire, kedvezményesen látogathatják az operaelőadásokat.

Kosztümös klasszikus és egy mesejáték

A napokban már két prózai műnek is lázasan folynak a próbái. Az egyik Victor Hugo regényéből készült színmű, a Királyasszony lovagja, amit Znamenák István rendez majd és a főbb szerepeket Gubik Ági, Kamarás Iván, Horváth Illés, Megyeri Zoltán alakítják. A darab 1699-ben játszódik,a színmű ennek megfelelően klasszikus, jelmezes alkotás. Alan Ayckbourn: Mr. A című interaktív mesejátékát Toronykői Attila rendezésében mutatják be. A Mr. A-t alakító Janik László, és a Susie-t megformáló Erdélyi Tímea örömüket fejezték ki, de ugyanakkor nagy kihívásnak is tartják, hogy gyerekeknek játszanak, akik bizony őszintén megmondják a véleményüket.

A színház részletes programját itt olvashatják.

Előző sztori

A palesztinokkal való szolidaritásra szólít a Jobbik

Default thumbnail
Következő sztori

Magyar Anna pert nyert a Délmagyarral szemben

Legutóbbi hasonló cikkek

Rengeteg a szálló por Szegeden

Tájékoztatásuk szerint Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren és Várpalotán számít egészségtelennek a levegő. Szintén a kisméretű szálló por…