Közélet

Átadták Szentesen az új légimentő-bázist

Átadták Szentesen az új légimentő-bázist

2009. január 5., hétfő
Átadták Szentesen az új légimentő-bázist

Fotók: Gémes Sándor

Ünnepelni gyűlt össze Szentes határában kormányszóvivő, egészségügyi miniszter, a megye településeinek több tucat polgármestere, a megyei önkormányzat vezetése, a sajtó képviselői és a légimentés szakmai stábja. Évekig tartó politikai huzavona után 2009. január 5-én ugyanis átadták végre az ország hetedik légimentő-bázisát, így Magyarországon a 15 percen belül mentőhelikopterrel elérhető területek aránya 65 százalékról 85-re ugrott.

Az ország hetedik légimentő-bázisáról még 2006 áprilisában született döntés, akkor az erősebb politikai lobbi hatására Szegedet jelölte meg a szaktárca, ám az érintett megyék - Csongrád, Jász-Nagykun Szolnok és Békés - összefogtak és immár a szakma véleményét is figyelembe véve, 2007 nyarán Szentes lett az új befutó. Akkor úgy tűnt, év végéig felépül a bázis, ám a politika tovább húzta a határidőket, mondván, nincs még rá keret (látva a lehetetlen helyzetet, még egy magánszemély is felajánlotta repterét ideiglenes megoldásnak). Végül az önkormányzatok megelégelvén a tehetetlenséget, összefogtak és közel harminc település összedobott annyi pénzt, ami a kormány hatvanmilliós támogatásával fedezte a bázis építését, ami közel 100 millió forintba került.

Összefogtak az önkormányzatok, Szeged nem adott

A légimentők már december 28-ától ügyelnek, szerencsére még bevetés nélkül. Az ünnepélyes átadásra pedig 2009 első munkanapján, január 5-én került sor.

Székely Tamás

, egészségügyi miniszter köszöntőjében kiemelte, hogy példaértékű összefogásnak tekinthető, hogy több tucat, a dél-alföldi légimentésben érintett település lehetőségükhöz mérten 20 ezertől 10 millió forintig összeadta a pénzt, és így az alapkőletételtől számítva három hónap alatt sikerült felépíteni osztrák mintára az ország legmodernebb bázisát. Elsőként Sándorfalva adott át egymillió forintot, később Csongrád is hasonló összeggel járult a munkálatokhoz. Szentes kilencmilliót adott, de több kisebb település is a „zsebébe" nyúlt; Röszke 250, Zákányszék 100 ezer forintot fizetett. A Csongrád Megyei Önkormányzat 10 millióval segített, Szeged önkormányzata ellenben nem támogatta az építkezést.

A miniszter arra a kérdésre, hogy miért késlekedett ennyit az építkezés, és miért csak az önkormányzatok nyomására indultak be a munkagépek, úgy felelt, hogy elődjei munkájáról nem tud nyilatkozni, viszont amióta az ő mandátuma tart, olajozottan működött minden. Majd hozzáfűzte, hogy a fejlesztések nem állnak itt meg, több milliárdos EU-s pénzt fognak a jövőben lehívni kórházi helikopter-leszállók építésére, műszer és eszközkészlet beszerzésére.

Túri Péter

, a Légimentő Kht. ügyvezető igazgatója a bázissal kapcsolatban elmondta, hogy a szentesi mentőállomás önálló működésre alkalmas, azaz rendelkezik saját kerozinkúttal, fénytechnikával, szociális blokkal, pihenő, adminisztrációs helyiségekkel, fűthető hangárral, egészségügyi raktárral. A légimentő-bázison négy személy - orvos, pilóta, szerelő és egy ápoló - tart ügyeletet minden évszakban napkeltétől napnyugtáig. A beszédek után a miniszter és az országos légimentés vezetője

Szirbik Imre,

Szentes polgármesterének és

Magyar Anna,

a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének társaságában a nemzeti színű szalagot átvágva felavatták az új létesítményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.