Mars tér: Kevesebb helyen drágább zöldséget?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Az elmúlt hetekben a SZEGEDma.hu többször foglalkozott a Mars tér rendezési tervével, különösen azzal az önkormányzati egyeztetések során előkerült tervrajzzal, melyen a jelenlegi őstermelői rész, a buszpályaudvar és az „U” pavilon helyének a teljes átalakítás utáni képe látható. A városvezetés egyelőre „még nem konkrét” döntésekről nyilatkozott, ugyanakkor az említett tervrajzon nagyon is határozott elképzelések körvonalazódtak a tér átrendezéséről. A tervezőiroda képviselője szerint több egyeztető fórum is szükséges, mielőtt végleges döntést hoznának az ügyben. A hétvégén a Mars téri piacon kereskedőktől, termelőktől és vásárlóktól érdeklődtünk: mit tudnak az átalakítási tervekről, és ezek tükrében mire számítanak a jövőben.

„A nyilvánosságra került tervekben az a legelkeserítőbb, hogy éppen az őstermelői rész szűnik meg, illetve csökken le a töredékére. A városban itt lehet a legnagyobb mennyiségben és a legolcsóbban kiváló minőségű zöldséget, gyümölcsöt kapni” – mondta el Németh János, a Mars téri kereskedők képviselője. „A friss mezőgazdasági termékekre mindig szükség lesz – és ezt ilyen minőségben soha nem fogják megkapni a nagy áruházakban a vásárlók.”

Demokrácia 2008: Retorzióktól tartanak az árusok

Hasonlóképpen vélekednek a kereskedők és a termelők is, akik közül azonban senki sem merte névvel vállalni válaszait. (Többen megjegyezték, félnek tőle, hogy nyilatkozatuk után elveszíthetik az asztaluk bérleti jogát.)

A tervrajz alapján a mostani, az őstermelőknek helyet adó rész a jövőben fákkal tagolt parkolóvá válhat. A zöldségesek pedig a leendő nagycsarnokban és az amellett kialakítandó szabadtéri asztaloknál kaphatnak helyet. Pontosabban vehetnek maguknak bérleti jogot. Az árusok tudomása szerint húsz évre hatmillió forintért, amit előre kell kifizetniük. Egyikük megjegyezte, hogy a polgármester egy lakossági fórumon is elhangzott vélekedése – mely szerint „mindenkinek lesz helye az átépített piacon” – kifejezetten cinikus, hiszen csak azokra vonatkozhat, akik meg tudják fizetni ezt az óriási összeget. Egy fiatal termelő elkeseredve kérdezte: „Ki fogja ezt a milliós bérleti díjat előre odaadni azért, hogy abból a politikus és a beruházó jól éljen? Egyértelmű: a politika érdeke, hogy ez így legyen, nem pedig az embereké.”

Néhányan a már működő két új csarnok kapcsán is spekulációt, visszaélést emlegetnek, mivel a legtöbbjük véleménye szerint már ezekben is megfizethetetlen a bérleti díj egy egyszerű termelő számára. „Ez a rendezési terv is a befektetőknek kedvez, akik majd felvásárolják a nagycsarnok üzlethelyiségeit, aztán arányosan még drágábban adják bérbe a termelőknek. A kereskedők így is, úgy is tönkremennek” – véli egy középkorú zöldségárus úr.

Hogyan fognak elszámolni a piac megszüntetésével?

Németh János úgy látja, az őstermelői rész lecsökkentése helyett éppen több árusnak kellene helyet biztosítani a piacon, hogy ezáltal az árak csökkenjenek, és ne váljon egymás ellenfelévé a kistermelő és a kereskedő. A helyszűke főleg a nyári időszakban mutatkozik meg élesen, amikor hajnalban óriási tülekedés, néha akár tettlegességig is elmenő veszekedés van a helyekért. Egy sándorfalvi asszony szerint az átépítés vesztesei pont azok lesznek, akik kis kocsijukkal vagy a két kezükben elbírt táskáikban hozzák az árujukat, mivel ők már most sem tudják megfizetni az asztalok díját, így legtöbben a földről árulnak. Tudomása szerint főleg vidékről (homokháti, sándorfalvi termelők) és a szegedi kiskertekből érkeznek így nagyon sokan. A szomszédjában árusító fiatal férfi hozzáteszi: „Azok az árusok fognak eltűnni, akiknek nem ez a fő foglalatosságuk, hanem a családi fogyasztás feletti kis rész eladásából próbálnak némi bevételhez jutni. Mindenhol a válságról beszélnek, de pont emiatt kellene a pluszbevételek lehetőségét biztosítani az embereknek. A munkanélküli vagy kispénzű embereknek pedig éppen ez a piac ad lehetőséget rá, hogy valamit spórolni tudjanak.” Egy felháborodott árus pedig azt kérdezte dühösen: „Hogyan fog elszámolni a városvezetés azzal, ha a hagyományos piac teljesen eltűnik Szegedről?”

A piacosok megdöbbentek, és „beruházási terrorról” beszélnek

A megkérdezettek egybehangzóan állították, hogy a rendezési tervről eddig nem történt semmilyen egyeztetés, pedig – mint bérlőket és rendszeres beszállítókat – őket érinti leginkább, ha elkezdődnek az átalakítások. Van, aki úgy gondolja a tervrajzot átnézve, csak azért készül egy úgynevezett nagycsarnok, hogy ne lehessen egyértelműen kimondani az őstermelői piac eltűnését. Mégis ez fog történni, hiszen a legtöbb kis árusnak nem lesz többé helye a Mars téren. Egy középkorú férfi szerint ha valóban fejleszteni akarnák a piacteret, akkor a most félresöpört érdeksérelmek megoldásával kellene kezdenie az önkormányzatnak. Ezzel szemben – szavai szerint – „beruházási terror” működik: aki szót emel bármi miatt, azt kipellengérezik ahelyett, hogy a jobbító szándékot látnák a kritikában. „Az ezeréves, kipróbált dolgok megszüntetése nem fejlesztés!” – teszi hozzá keserűen.

Az árusok egy része azt gyanítja, hogy nem véletlen a tér rendezését övező nagy titkolózás. „Ez a város legértékesebb telke, a lakosság igényeit és véleményét mégis figyelmen kívül hagyják a döntéseknél” – vetette fel egy idősebb úr. „A hallgatás fő oka az lehet, hogy a választók könnyen elpártolnak, ha kiderül, mekkora mértékben csökken a piac területe az átépítés után.”

no images were found

Előző sztori

Kedd: Örkény Egypercesek és Vajdasági magyar kalendárium 2009

Következő sztori

Baleset és útzár az újhídon, dugók a városban