Közélet

Lemondott a főjegyző, kivonult az ellenzék

Lemondott a főjegyző, kivonult az ellenzék

2008. december 18., csütörtök
Lemondott a főjegyző, kivonult az ellenzék

Fotók: Gémes Sándor

A Csongrád Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén bejelentették: családi okok miatt lemondott tisztségéről a megyei főjegyző, Csonkáné Balda Ilona. Döntését a testület tudomásul vette, egyben pályázatot írt ki a főjegyzői posztra. Az év utolsó megyei közgyűlése egyébként karácsonyi hangulatban zajlott egészen addig, mígnem a foglalkozás-egészségügyi szerződések körül kibontakozott vita az ellenzéki MSZP-SZDSZ-es képviselők kivonulásához vezetett...

Már az ülés kezdete előtt elterjedt a hír a megyeházán: benyújtotta lemondását

Csonkáné Balda Ilona

. Emlékezetes, a megyei főjegyző még szeptember végén éles vitába keveredett

Magyar Anna

közgyűlési elnökkel, az ügy hosszú heteken keresztül foglalkoztatta a sajtót és a közvéleményt, végül a két érintett közös megegyezéssel és nyilatkozattal lezárta a kérdést. A mostani döntés hátterében a megyei sajtószolgálat közleménye szerint családi okok állnak.

Februárban választhatnak új főjegyzőt

A közgyűlés zárt ülésen tárgyalt a lemondásról, s végül tudomásul vette azt, ugyanakkor a két hónapos felmondási időre nem mentesítik a munkavégzés alól Csonkáné Balda Ilonát. A képviselők arról is határoztak, hogy a főjegyzői posztra pályázatot írnak ki, az utód kilétéről pedig a februári közgyűlésen szavaznak.

Az esztendő utolsó megyei közgyűlési ülésén további fontos döntések is születtek. A Csongrád Megyei Önkormányzat deszki Mellkasi Betegségek Szakkórháza élére újabb öt évre

Bálint Beatrixot

nevezték ki igazgatónak. Zárt ajtók mögött tárgyaltak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. helyzetéről: a képviselők a jövőbeni működésre vonatkozó koncepció kidogozását várják a park vezetésétől, a korábbi 30 millió helyett 52 millió forint tagi kölcsönt ítéltek meg a kht.-nak, a megyei önkormányzat pedig tárgyalásokat kezd a valamivel több mint 2 százaléknyi állami tulajdonrész megvásárlásáról. Ugyancsak zárt ülésen ítélték oda a Csongrád Megye Közművelődéséért díjat

Marián Miklós

nyugalmazott muzeológusnak, zoológusnak (Móra Ferenc Múzeum) és

Farkas Csaba

főlevéltárosnak (Csongrád Megyei Levéltár).

Szirbik rossz helyen kereste a pénzt

Az első vita a szentesi kórház kapcsán robbant ki, a szocialista

Szirbik Imre

, Szentes polgármestere ugyanis azt vetette föl, hogy a megyei önkormányzatnak rendeznie kellene az egészségügyi intézmény mintegy 86 millió forintnyi lejárt tartozását (a kormány nemrégiben 107 milliót szavazott meg erre a célra a kórháznak).

Baláspiri Csaba,

az egészségügyi bizottság polgári elnöke rögtön figyelmeztette Szirbiket, javaslata ellentétes a szervezeti és működési szabályzattal, hiszen ekkora összegű költségvetési módosításról csak előzetesen beadott egyéni képviselői indítvány alapján lehetne szavazni. A szentesi politikus azonban kötötte az ebet a karóhoz, még azt követően is, hogy Magyar Anna és

Halmai László

, a tulajdonosi bizottság ugyancsak szentesi elnöke felhívták a figyelmét: éppen a saját kormánya volt az, mely 250 millió forintot vont el a kórháztól, az Országgyűlésben kellene tehát határozottabban küzdenie a jó ügyért. Ebben a témában azonban természetesen nem kellett megnyomniuk a gombokat a képviselőket, szavaztak viszont arról, hogy pályázatot írnak ki a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatói posztjára.

Szűcs Lajos,

a város SZDSZ-es alpolgármestere indítványozta, hogy ne írják ki a pályázatot abban az időszakban, mikor tárgyalások folynak arról, hogy a gimnázium visszakerül a megyétől Szenteshez, illetve ha mégis, vonják be a szentesi önkormányzatot a pályázatok elbírálásába. Módosító javaslatai nem kaptak többséget a közgyűlésben.

Idejekorán csomagolt össze az ellenzék

A képviselők tájékoztatást kaptak az Állami Számvevőszék nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentéséről, mely rendkívül pozitív színben tünteti föl a megye gazdálkodását - „Csongrád megye az önkormányzatok ÁSZ-a" - fogalmazta meg a vizsgálat eredményét Halmai László.

A vicces hangulatnak

Kozma József

önálló képviselői indítványa vetett véget: az MSZP-SZDSZ frakcióvezetője újabb vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a foglalkozás-egészségügyi szerződések kapcsán, a felelősségi körök megállapítása végett. Magyar Anna úgy reagált: nem ezt a témát kellene gumicsontként cibálni, hiszen egyrészt az ügyészség bűncselekmény hiányában vizsgálat nélkül visszautasította az ügyet, másrészt Kozma bármikor kérhetne iratbetekintési jogot, s tájékozódhatna a belső vizsgálatok részleteiről a hivatalban. Az elnök asszony szerint a szocialistáknak inkább a saját házuk táján kellene söprögetni, hiszen az általuk vezette kormány sodorta súlyos válságba az országot, s

a törvénnyel sem a megyegyűlési polgári frakció képviselőinek volt dolguk.

A kialakuló szócsata úgy zárult, hogy a szocialista - szabad demokrata frakció még az ülésteremben lévő öt tagja fogta a kabátját és a laptopját, s kivonult. Mivel a testület így határozatképtelenné vált, a többi napirendi pontot - köztük az önkormányzatok működőképességének romlása miatt a kormánynak szánt felterjesztést - nem tudták megtárgyalni. Kurtán-furcsán zárult tehát a közgyűlés 2008. évi munkája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.