Közélet

KDNP: Boldogok a lelki szegények

KDNP: Boldogok a lelki szegények

2008. december 5., péntek
KDNP: Boldogok a lelki szegények

Egy a megyei napilap november 23-i számában megjelent cikkre reagált pénteken sajtóközleményben a Kereszténydemokrata Néppárt Csongrád Megyei Választmánya. A nyilatkozatot - mely a vallásos meggyőződéssel való gúnyolódást ítéli el - alább közöljük.

„A KDNP szegény, úgy döntött, bedobja ismét egyik legkedveltebb gumicsontját, a vasárnapi munka szentségtelenségét, mert (...) egy mesekönyvben arról írtak, hogy az úr vagy ki megpihent" - írta a Délmagyarország 2008. november 23-i számában

G. Sz. L.

A stilisztikai és helyesírási hibákon nagyvonalúan túllépve hadd reagáljunk az írás „tartalmi" megállapításaira. G. Sz. L. úr (így, kis ú-val) bátor. No azért nem annyira, hogy mondjuk bírálni merészelje a politikailag illegitim kormányt vagy

Botka László

szegedi polgármestert. Nem. Túl kényelmes, túl puha, túl meleg ahhoz az a bizonyos szerkesztői szék. Az országosan és Szegeden is ellenzékben lévő világnézeti alakulatba, a KDNP-be igyekszik belerúgni alaposan. Humorizálni próbál, de ezt a viccet az sem érti, aki egyébként szereti. Persze közszereplőként, politikusként el kell viselni mindent - még az ötvenes évek klerikálfasiszta reakcióval harcoló, kommunista pártlapjának hangvételét idéző cikkeket is. Nekünk. De vajon valóban ezt érdemli a Délmagyarország minden vallásos olvasója? Az a bizonyos „mesekönyv" a zsidó-keresztény kultúrkör része, s ezrek számára igazság Szegeden és Csongrád megyében is. Miért kell a vallásos zsidóság ellen uszítani? Csak azért, mert számukra a Tóra szent? Miért kell azt gyalázni, ami a keresztények számára szent, vagyis az ószövetségi Szentírást? Mi szükség van blaszfémiára, antiszemita, antikrisztiánus gyűlöletkeltésre a Délmagyarország hasábjain? Miért kell kigúnyolni mindazt, ami a Délmagyarország vallásos olvasói számára is hitük fundamentumául szolgálnak? Gondolkodjunk „modernül", írja G. Sz. L., elvégre „2008-at írunk". Mi, kereszténydemokraták viszont maradi módon a keresztény egyházak társadalmi tanítása szerint igyekszünk szervezni életünket. „A keresztény jámborság a vasárnapot hagyományosan a jó cselekedeteknek, a betegeknek, a gyöngélkedőknek, az öregeknek tett alázatos szolgálatoknak szenteli. A keresztények azzal is megszentelik a vasárnapot, ha családjukra és hozzátartozóikra fordítják figyelmüket, amire a hét többi napján nincs idő" - olvashatjuk a Katolikus Egyház Katekizmusában. Mi, kereszténydemokraták hisszük, hogy senkit sem szabad meggyőződése, vallása, bőrszíne, származása alapján bántani. Sem szóval, sem cselekedettel. Sem 2008-ban, sem máskor. Hisszük, hogy van, ami szent. És hisszük, hogy azzal, ami másoknak szent, nem szabad viccelni. Csak sajnálni tudjuk, hogy a Délmagyarországnak az olvasó sem szent.

A KDNP Csongrád Megyei Választmánya nevében:

Haág Zalán

megyei szóvivő

és

Kalmár Ferenc

megyei elnök, országos alelnök

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.