Kultúra

Karácsonyi tárlat a szegedi Megyeházán

Karácsonyi tárlat a szegedi Megyeházán

2008. december 12., péntek
Karácsonyi tárlat a szegedi Megyeházán

Fotók: Gémes Sándor

Dióhéjba álmodott parányi szentcsalád, tűzzománc-képről ránk mosolygó szentek, félembernyi farönkből kifaragott betlehemi jelenet, örök ígéretet sugalló ikonok és színpompás foltvarrott textilek. Első pillantásra is feltűnő a Megyeháza aulájában szerdán megnyitott „Karácsonyi tárlat" gazdagsága, melyet négy Csongrád megyei képzőművész alkotásaiból állítottak össze.

A megnyitón

Kovács Kálmán

, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy ez a kiállítás segíthet a nagy év végi rohanásban megállni és elgondolkodni advent és karácsony valódi jelentésén. „Ezek az alkotások eszünkbe juttatják, mit tettünk, amivel elérhetjük, hogy ne csak múló értékek maradjanak utánunk." Máté evangéliumából idézve fejezte ki vágyát, hogy ez a tárlat is úgy világít majd a világban, mint a véka alá nem rejtett mécses. Az aulába belépve elsőként a méteres fatörzsekből kifaragott betlehemi jelenet állítja meg a Megyeházára betérőket.

Császár Tibor

szegedi fafaragó a változatos módon megmunkált tönkökből formázta meg a bibliai alakokat: ott állnak egymás mellett a simára csiszolt és fénylő külsejű Szent Család, a durvább faragású pásztorok és a három különböző színű és jellegű fából készült napkeleti bölcsek. A fa betlehem mögött ikonok, üvegfestmények, tűzzománc képek idéznek elénk szenteket és bibliai jeleneteket

Ruzsa Ilona

szegedi festőművésznek köszönhetően. A megnyitó alkalmából mécsesekkel megvilágított aula fényei sokszorozva tükröződtek vissza a színes képekről, melyek a klasszikus stílusú ikontól a középkori kódexillusztrációig váltakozva mutatják be az első karácsony pillanatait. A tűzzománcból készültek mellett elegáns gyöngyékszerek, míves tetejű dobozok és ikonok kerültek ki

Pokomándy Zsuzsa

hódmezővásárhelyi kézműves kezéből is. Mindezek mellett csipketerítőket, és finom öltésű, apró karácsonyi és téli mintákból (fagyöngy, gyertya, hóember stb.) álló színpompás foltvarrásokat hozott a kiállításra a művésznő. Talán legutoljára tűnik fel a látogatónak Kószó Ágnes szegedi csuhészobrász sok apró alkotása: a csuhéból és más természetes anyagokból, terményekből készült parányi betlehemek. A Szent Családot és a karácsonyi jelenetet számtalan változatban, de miniatűr méretben bemutató gyűjtemény - dióhéjakba, kicsi lopótökök belsejébe rejtett világával - a tárlat talán legizgalmasabb pillanatait jelenthetik a rohanásban megállni és szemlélődni hajlandó érdeklődők számára.

Szintén ez alkalommal szerették volna bemutatni a „Gyönyörű vagy Csongrád megye" című naptárat, de az technikai okok miatt a megnyitó idejére nem érkezett meg. A 16 fotós csaknem 70 fényképével illusztrált asztali naptár elsősorban a Megyei Önkormányzat vendégeinek szánt ajándékként készült - mondta el

Varga Márta,

a kiadvány megálmodója. „A fotópályázaton beérkezett képekből egy olyan meglepetést készítettünk, amit a hozzánk érkező vendégek munkájuk segítőjeként, de szép emlékként is elvihetnek magukkal. Ez a naptár minden nap emlékezteti rá a tulajdonosát, hogy milyen csodálatos megyében is élünk!" A megnyitó résztvevői a program zárásaként a Harmonia Consort Kamarazenekar karácsonyi koncertjét hallgathatták meg. A tárlat díjmentesen látogatható 2009. január 6-áig, hétköznap 8-18, szombaton 8-12 óra között a Csongrád Megyei Önkormányzat aulájában (Szeged, Rákóczi tér 1.).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.