Gyásznap helyett legyen összetartozás napja

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A határon túli magyaroknak megadandó állampolgárságról szóló, napra pontosan négy évvel ezelőtt megtartott, sikertelen népszavazásról emlékeztek meg az egybegyűltek az újszegedi Rendezvényház előtti Trianon-kopjafánál. A Csongrád Megyei Önkormányzat kezdeményezésére azt szeretnék elérni, hogy a jövőben ez a nap ne a nemzet megosztottságáról, a kirekesztésről és a gyűlöletről váljon emlékezetessé, hanem az összetartozás napjaként kerüljön be a köztudatba.

Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke, önkormányzati képviselő a december 5-i sikertelen népszavazás kapcsán arról beszélt, hogy a későbbi szocialista országok közül csupán Magyarország és az NDK került ki vesztesként a második világháborúból. Emiatt évtizedekig tilos volt emlegetni a nemzeti öntudatot, a nemzeti identitás érzését pedig már az iskolapadban kiölték a gyerekekből.

„Amíg a környező országokban az emberekbe nevelték a nemzeti öntudat és a nemzeti büszkeség érzését, addig nálunk tűzzel-vassal irtották. Ezzel magyarázható a népszavazás kudarca is, az emberek érdektelensége és érzéketlensége” – véli Kalmár. Egyedüli megoldás szerinte a határon túli magyar autonómiák megteremtése, hogy népünk megmaradjon, és tovább tudja adni utódainknak nemzeti, kulturális és nyelvi értékeinket.

A jobboldali pártok és egyesületek koszorúzását követően Kisimre Ferenc publicista megnyitotta a Gyenes Kálmán fotóművész harmincéves pályafutását bemutató kiállítást, melynek alkotásai főleg a határon túli kisebbségi sorsot, az ott élő emberek életerejét, mindennapi küzdelmét és optimizmusát, valamint töretlen hitét ábrázolják megkapó erővel, empátiával.

A rendezvény záróakkordjaként a temesvári Bartók Béla Elméleti Magyar Líceum Bokréta néptánc- és citeracsoportja fergeteges műsort adott, a határon túli vendégek nevében pedig Toró T. Tibor, az Erdélyi Nemzeti Tanács alelnöke (képünkön koszorúz) üdvözölte az egybegyűlteket. Szerinte is gyásznap helyett legyen inkább a nemzeti összetartozás ünnepe december 5-e, még ha ez nagyon sok határon túlinak és anyaországi magyarnak a mai napig nagyon fáj, és nehezen dolgozható is fel. „ Jó úton haladunk, a nemzet tudatosabb része egyre jobban szervezi meg magát. Köszönet a Csongrád Megyei Önkormányzatnak, hogy elvállalta a zászlóvivő szerepét” – fejezte be Toró T. Tibor.

Az Erdélyi Nemzeti Tanács alelnökével készített beszélgetésünket szombaton olvashatják majd A hét embere rovatban, korábban pedig három szegedi közéleti személyiség nyilatkozott portálunknak az évfordulóról.

no images were found

Előző sztori

Szegeden ünnepelt a hallgatói önkormányzat

Következő sztori

Szőnyegkiállítás a Reökben