Építészeti botrány: “Lófara”, balra át!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Az unió úgynevezett integrált városfejlesztési akciók támogatására, történelmi belvárosok felújítására írt ki pályázatot, amelyhez kapcsolódóan a kormány öt kiemelt beruházásról döntött december elején. Ezek között helyet kapott Szeged nagy árvíz után kialakított gyönyörű belvárosának rehabilitációja is. A városvezetés ennek okán arrébb rakná a Reök előtti lovas szobrot, a szakma tiltakozik…

A helyi napilap tájékoztatása alapján a projekt keretében a most még zárt Kölcsey utca „nyílna ki” ott, valamint a Reök-palota előtt és a Gutenberg utcában közel 9000 négyzetméter közterületet újítanak fel: az utat klinkertéglával és gránitlapokkal burkolják, megoldják a csapadékvíz elvezetését, felújítják az elöregedett közműveket. E megújult tengely vezet majd ki a Mars térre, ahol további beruházásokkal a piactér és környéke is jelentősen megváltozik majd.

Itt a huszár, hol a huszár

Egy kedves olvasónk, ifjabb Szilágyi Árpád kereste fel szerkesztőségünket, hogy a fent említett napilap, a Délmagyarország cikkében szereplő látványtervet a figyelmünkbe ajánlja. Ezen jól átható, hogy a beruházás okán teljesen megbomlik az úgynevezett „Lófara” területének szerkezete. A huszáremlékművet arrébb viszik, a tér geometriai szerkezetét felborítják. A SZEGEDma.hu a szakmai és a politikai szereplők megszólaltatásával utánajárt, hogy vajon mi indokolja az árvíz után kialakított sugaras szerkezet csorbítását, egy kegyeleti hely bolygatását.

A szakma véleménye: Nem!

Felkerestük Koczor Györgyöt, a Csongrád Megyei Építészkamara alelnökét, Ybl-díjas építészt, aki tolmácsolta nekünk annak a képzőművészeti lektorátus által összehívott zsűrinek az álláspontját, amely a városrendezési terv kapcsán az első világháborús áldozatok emlékére emelt huszárszobor és a hozzá tartozó terület rekonstrukciójáról véleményt alkotott.

„A szobor elmozdításának lehetősége többek között azért is merülhetett föl, mert alapzatának, posztamensének javítására szükség van, és ehhez le kell emelni a helyéről” – nyilatkozott portálunknak az Ybl-díjas építész. „Ennek kapcsán vetették fel, hogy a Reök előtti, úgynevezett akcióterületet növelni, átalakítani is lehetne, például a szobornak az épület felé történő elmozdításával. Szerintünk több okból sem helyes arrébb helyezni a műalkotást. Először is ez egy hősi emlékmű, ráadásul kegyeleti hely, ahol a hozzátartozók is adózhatnak az elesettek emléke előtt. Nem előnyös a majdani Reök kávézójának teraszához közelíteni, ahol egészen más típusú hangulat jelenik meg. Másrészt egy olyan huszárhagyományt testesít meg, ami Európa-szerte kezd felértékelődni” – így a szakvélemény.

Geometriai bomba az újjáépült belvárosban

„De még ennél is fontosabb szempont, hogy az ötlet építészetileg sem támogatható, hiszen az árvíz után felépült városszerkezet gyűrűsugaras rendszerében a ‘Lófara’ egy tökéletes geometriai befejező, városszerkezet-történeti elem, ami pontosan illeszkedik a városképbe” – folytatta érvelését Koczor. „Ezt felborítani vétek lenne. Másrészt a terveken jól látható, hogy eltűnik a zöld terület, holott ennek éppen az ellenkezőjére lenne szükség, hiszen a hely fekvése miatt itt szinte állandó a napsütés. A téren megszüntettet autós parkoló és úttest helye pontosan elég a térrendezésre, nem értjük, mi célja van a lovas szobor arrébb vitelének. Ráadásul a Reök elé futó gyalogutakat nem csupán téglázni kellene, hanem úgy megoldani a térszerkezetet, hogy az felvegye a szecesszió hangulatát, dézsás növények kihelyezésével, a szobor zöldjének megőrzésével.” A szakma tehát nem javasolja a szobor áthelyezését. Igaz ugyan, hogy a szobrászokból, képzőművészekből, építészekből álló szakemberek véleménye nem köztelező érvényű a városra nézve, mindössze ajánlás. Az pedig tudjuk, általában mennyit ér…

Szondi Ildikó a közvéleményt követi majd

Felkerestük a belváros MSZP-s képviselőjét, Hekáné Szondi Ildikót is, aki, miután ismertettük vele a problémát, elmondta, hogy tájékozódni fog az ügyben, és úgy cselekszik majd, ahogy azt a szavazók többsége kívánja. Januárban Közéleti Kávéház-estet is tart az első világháborús huszáremlékmű, a Lófara sorsáról (a pontos időpont és program, a www.civilcafe.inf.hu oldalon található).

Előző sztori

Bombariadó a Nagyáruházban – ismét nem volt bomba

Következő sztori

A döntőbe jutásért játszanak a Kék Mókuson