Kultúra

Angyaltalálkozó a múzeumban

Angyaltalálkozó a múzeumban

2008. december 2., kedd
Angyaltalálkozó a múzeumban

Angyaltalálkozót rendeznek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A cél, hogy minél több angyal lelkű vagy küllemű lény gyülekezzék december 3-án, szerdán a helyi kultúra angyali helyszínén, a Kultúrpalotában. Az adventi angyaltalálkozó a bibliai műkincstárlat újabb kísérőrendezvénye - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Igazán a mennyekben érezheti magát az, aki ellátogat adventben a Móra-múzeumba. Az „És látta Isten, hogy jó..." elnevezésű bibliai műkincskiállítás mellett, a karácsonyi készülődés jegyében három komolyzenei programmal várja látogatóit a kulturális intézmény. December 3-án, szerdán, 18 órától

Gorbunova Natália

hárfaművész és tanítványai, december 10-én, szerdán, 18 órakor

Petrás Mária

népdalénekes, december 14-én, vasárnap, 18 órakor pedig a Weiner kamarakórus ad koncertet. Az adventi hangulatú előadások közül a legkülönlegesebbnek a hárfa koncert ígérkezik, amelynek főszereplői az angyalok lesznek. Nem csupán a fellépő gyermekek viselik majd Isten küldötteinek ruháját, de a látogatókat is erre biztatják a szervezők. Az éteri hangulatot angyalos zene, mesék és versek teremtik meg, az egyes hárfaszámok mellett. Ezen túl különleges információkat is megtudhatunk ezeknek a szellemi lényeknek a születéséről, feladataikról és természetükről. Választ kaphatunk érdekes kérdésekre, miszerint van-e testük, mindegyikük jó-e, s hogyan, miben tudnak segíteni az embereknek. A mennyei hírnökök hangszerének tartott hárfa az emberiség egyik legősibb pengetős zeneszerszáma. Minden földrészen megtalálható, és már az egyiptomiak is ismerték. Elbűvölő hangja a mennyországot idézi, mely képzeletünkben az angyalok lakóhelye is. A Biblia szerint az angyalok Isten által teremtett, de örökké létező, természetfeletti lények, akik önálló személyiséggel rendelkeznek. Az Úr akaratát teljesítik mindig, üzeneteket továbbítanak, védelmezik az embereket, különösen a gyerekeket. A keresztény felfogás szerint nincs nemük, a zsidó hagyomány hímneműnek tartja őket. Mindenkinek van egy őrzője, aki szeretettel segíti a mindennapok történéseiben védencét. Nem korlátozza őket idő és tér, és megszámlálhatatlanul sokan vannak. Legismertebbek közülük a főangyalok, Mihály, Isten seregének vezetője, Rafael, a gyógyító és Gábriel, a hírhozó, aki Szűz Máriával tudatta a Megváltó születését. A Bibliában számtalan utalás található a jóságos, önzetlen és tiszta lényekre, akik a koncert időtartama alatt, láthatóvá is válnak. S hogy valóban így lesz-e? Váljanak angyallá, s öltsenek magukra angyali kiegészítőket - javasolják a rendezvény szervezői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.