A sokféleség laboratóriuma – kiállítás a soknemzetiségű Bácskáról és Bánságról

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A sokféleség laboratóriuma címmel nyílt a soknemzetiségű Bácska és Bánság történelmét bemutató tárlat pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítást az ötletgazda Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő, Zombori István múzeumigazgató, Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és alelnöke, Zakar Péter nyitotta meg.

A huszonkét tablóból álló kiállítás a magyar államalapítás korától napjainkig – térképek, dokumentumok, fényképek és szöveges magyarázatok segítségével – mutatja be, miként alakult a ma főként a Vajdasághoz tartozó Bácska és Bánság történelme, társadalmi és gazdasági viszonyai.

A tárlat anyagát Becsey Zsolt néppárti európai parlamenti képviselő kezdeményezésére állították össze a szegedi múzeum történészei. A kiállítás angol változatát először Brüsszelben, az Európai Parlament épületében mutatták be idén májusban, magyar nyelvű változata pedig Szeged előtt Nagyváradon volt látható.

Becsey Zsolt elmondta, hogy minden EP-képviselőnek öt éves mandátuma alatt lehetősége van egy kiállítást bemutatni. Becsey tárlatának célja az volt, hogy segítsen megváltoztatni azt a főként tájékozatlanságból fakadó érzéketlenséget, amely gyakran érvényesül az európai döntéshozók magatartásában a nemzeti és etnikai kisebbségekkel kapcsolatban. A tárlat a nemzetiségi sokszínűség eredetének bemutatásával igyekszik meggyőzni a látogatókat arról, hogy ez olyan érték, amely érdemes a megőrzésre.

A kiállítást mind Brüsszelben, mind Nagyváradon érdeklődéssel fogadták – közölte a politikus, aki bízik abban, hogy jövő év elején Szabadkán is látható lesz a tárlat anyaga, amelynek hamarosan elkészül a francia és német nyelvű változata is.

Előző sztori

Utazás: velencei karnevál és koncertek

Következő sztori

Hétvége: Advent negyedik, utolsó vasárnapja