Közélet

A Dél-Alföldön továbbra is bizonytalan a közlekedés

A Dél-Alföldön továbbra is bizonytalan a közlekedés

2008. december 21., vasárnap
A Dél-Alföldön továbbra is bizonytalan a közlekedés

A szegedi Nagyállomás vasárnap sem fogad és indít vonatot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által meghirdetett sztrájk miatt - közölte Veréb Olga, a VDSZSZ helyi ügyvivője.

A szakszervezeti vezető az MTI-nek elmondta: a vonatok nem érkeznek be Szegedre, csak Kiskundorozsmáig járnak, és onnan is indulnak. A menetrendet azonban továbbra sem tartják, a főváros felé elindult vonatok között az elmúlt napok során volt olyan, amelyik csak Kiskunfélegyházáig vagy Ceglédig jutott el. A Dél-Alföldön továbbra is bizonytalan a vasúti közlekedés - tette hozzá. Békéscsabáról több-kevesebb rendszerességgel indulnak ingajáratok Szeged-Rókus állomás felé, de a békési megyeszékhelyről Budapest irányába a közlekedés akadozik, szombaton is volt olyan szerelvény, amelyik csak Szolnokig járt - tudatta

Veréb Olga.

Újra járnak a vonatok a Déli Pályaudvaron

Mindeközben újra fogad és indít vonatokat a budapesti Déli Pályaudvar, a Nyugati is üzemel, a Keletiből azonban továbbra sem indulnak és érkeznek vonatok - mondta

Kavalecz Imre,

a MÁV sajtófőnöke az MTI-nek. A vasúttársaság és az érdekképviselet közötti egyeztetések vasárnap délután folytatódnak. Azok, akik a forgalomirányításban részt vesznek, felvették a munkát a Déli Pályaudvaron - mondta Kavalecz Imre. Hozzátéve: pontosan nem lehet tudni, hogy hányan dolgoznak jelenleg a pályaudvaron. A Keleti Pályaudvar továbbra sem fogad és indít vonatokat, a szerelvények ugyanis nem jutnak el erre az állomásra a kőbánya-felsői sztrájk miatt - fűzte hozzá. Szolnok és Gödöllő felől Rákosig járnak a vonatok. Miskolc Tiszai Pályaudvaron továbbra sem járnak a szerelvények. A Debrecen és Nyíregyháza térségében közlekedhetnek a helyi személyvonatok, Debrecen és Szolnok között távolsági szerelvények is járnak majd. Békéscsabáról el lehet jutni Szolnokig. Szegeden, Pécsett és Kaposváron viszont továbbra sem közlekednek vonatok. Szombathelyről autóbuszok szállítják külső állomásokra az utasokat - tette hozzá. A nemzetközi járatok továbbra sem közlekednek - hangsúlyozta Kavalecz Imre. Szombaton a 3200 vonatból 1200-1500 közlekedett, ezek viszont nem menetrend szerint, hanem késéssel jártak. Hasonló helyzetre számítanak vasárnap is - mondta a sajtófőnök. A VDSZSZ 2008. február 1-jén hirdette meg határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját, a jelenlegi munkabeszüntetés egy hete kezdődött. A VDSZSZ egyik fő követelése, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ami a 102,5 milliárd forintból 8 milliárd forintot tenne ki. A szakszervezet továbbá - a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett - 10 százalékos plusz bérfejlesztést kér a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV-Gépészet Zrt. munkavállalóinak. Utóbb ezek a követelések kiegészültek a december 14-én életbe lépett új menetrend visszavonásának igényével, mivel az az érdekképviselet szerint ellehetetleníti a személyszállítást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.