Véget ért a Mezzo Operafesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyszabású gálaesttel zárult hétfőn a Mezzo Nemzetközi Operaverseny- és Fesztivál a Szegedi Nemzeti Színházban; a produkció győztesei közt ott van a közönség által legjobbnak ítélt előadás is, az Alföldi Róbert rendezte A salemi boszorkányok című Arthur Miller átdolgozás.

A Nemzetközi operaverseny közönségdíjas énekese a lengyel Marcin Habela lett.
Az egyik fődíjat, a legjobb női operaénekes címet a zsűritől a Horvátországból nevezett Janja Vuletic nyerte el. A horvát mezzo a bécsi Zeneakadémián végzett. 2005-ben, a bécsi 24. Belvedere Nemzetközi Énekversenyen hat díjat nyert, többek között első díjat operett és második díjat opera kategóriában.
A legjobb férfi operaénekesnek járó elismerést Adam Diegel vihette haza. Az amerikai tenor a Yale Egyetem Zeneművészeti szakán és a Memphis-i egyetem énekszakán végzett, többek között fellépett már a New York City Operában, a Memphis-i Operában és a Princeton-i Festival Operában is.
A verseny két győztese felkérést kap egy önálló, válogatásokból álló műsor forgatására, különböző operai szerepekből.
A megmérettetésen több mint háromszázötvenen indultak, a döntőbe azonban csak tizenkilencen jutottak be. A gálán a bejutott, és az elmúlt két hétben a versenyprodukciókban már bemutatkozott énekesek mindannyian felléptek. A koncerten a Pannon Filharmonikusok közreműködésével és Ménesi Gergely vezényletével duetteket, tercetteket énekeltek népszerű Mozart-, Bizet-, Csajkovszkij- és Puccini-operákból. A verseny két fődíját, pontozással ítélte oda a zsűri, amelynek elnöke a jeles orosz színigazgató-rendező, Anatolij Vasziljev volt.
A Nemzetközi operaverseny- és fesztivál tavaly novemberben, három helyszínen indult a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Armel produkciós iroda kezdeményezésére, a Mezzo zenei tévécsatornával és a Pannon Filharmonikusokkal együttműködésben.
A verseny minden mozzanatában öt zenés színház működött együtt: a szegedi mellett a New York-i Dicapo Opera Theatre, a gdanski Balti Opera, a német Theater Bremen és a francia Opéra de Rennes. Öt különböző opera főbb szerepeire hirdették meg a versenyt, majd a döntőbe jutottak az öt városban próbáltak, végül a kész produkciókat szemlézte a nemzetközi zsűri.
A produkciókat kéthetes fesztivál keretében, az idén 125 éves Szegedi Nemzeti Színházban rendezett döntőn tekinthette meg a közönség és a zsűri. Az előadásokat a Magyar Televízió segítségével a Mezzo Televízió sugározza harminckilenc országban. A hétfői gálaműsort a Mezzo élőben, a Magyar Televízió felvételről közvetíti. A köztévén első alkalommal november 18.-ikán késő este láthat egy összeállítást a közönség, Így készült az Operafesztivál címmel, majd szombaton este megnézhetik a díjkiosztó gálaműsort.
A szervezők a kezdetekkor, a program egyik fontos céljaként határozták meg, hogy a világ operaközönsége és a rendezők megismerkedhessenek olyan énekesekkel, akikkel egyébként nem találkozhatnának. Ezt egyébként nem adják fel, januártól új produkciókkal ismét elindul a verseny – jelentették be a gálaműsor végén a szervezők.

Default thumbnail
Előző sztori

Kedd: Nyolcvanéves a szegedi pedagógusképzés

Következő sztori

Fidesz-KDNP: Megduplázódott az adósságállományunk

Legutóbbi hasonló cikkek