Van Más Kép – szegedi filmfesztivál arról, ahogy a fiatalok látják a mai világot

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szervezők minden várakozását felülmúlóan több mint negyvenöt alkotást neveztek a 14-25 éves fiatalok a Szegeden a hétvégén első alkalommal megrendezett Van Más Kép Ifjúsági Film- és Videoklip Fesztiválra – mondta el az MTI-nek hétfőn a rendezvény projektmenedzsere.

Csabai Ferenc a programról kifejtette: a cél az volt, hogy a fiatal filmesektől valami mást lássanak, mint amit eddig már megszokott, megszeretett vagy éppen megutált a néző. Annyi volt az elvárás az alkotókkal szemben, hogy legyenek szemtelenül őszinték és váltsák meg a világot. A szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy készülnek-e manapság a fióknak filmek, vannak-e gondolkodók, akik arra törekednek, hogy megmutassák magukat, csak eddig még nem merték.
A felhívásra csaknem ötven filmet küldtek országosan az alkotók, különböző technikákkal készítve, ma már ugyanis nem kell drága kamera, hisz a mobiltelefonokkal is lehet filmet “forgatni”. Ilyen is érkezett- mondta a szervező.
Elsősorban középiskolás alkotók küldték az anyagaikat. A húszas éveikben járók közül kevesen mérettették meg magukat, náluk azonban már érződött a profizmus, az egyetemen szerzett tudás. Ennek ellenére a tizenévesek voltak a termékenyebbek, ők valahogy “bevállalósabbak”.
Csabai Ferenc a filmekről elmondta: sajnos nagy a hiány a társadalomkritikából és a valós problémák feldolgozásából. Elsősorban a fiatalok virtuális világa tükröződik a filmekben, a gengsztertörténetek, mátrixfantáziák, a tévéből ismert fiú-lány kapcsolatok vagy paródiák. A saját problémáik, akár egy egyszerű diákszerelem, vagy a személyes érzések – például a magány, a családi gondok – már nem nagyon jelennek meg. Emellett valóságshow-paródiák kerültek a zsűri elé.
A döntnökség három tagja, Balog József szerkesztő, Szögi Lackó operatőr és Kondász Rózsa médiatanár értékes tárgynyereménnyel járó díjjal jutalmazta Polgár Tamás Exit című animációs filmjét, rövid, szuggesztív, a témát zavarbaejtő módon megragadó kifejezésmódjáért. Mellette Venyercsán Péter Otthon című kisjátékfilmjét a téma bensőséges és átélhető feldolgozásáért, valamint Bernáth Szilárdot a Bújócska című S8mm-es kisjátékfilmjét, könnyed, játékos hangvételű, mégis rejtett emberi, társadalmi mélységeket hordozó munkájáért. Különdíjat kapott A gomb és a szegediek című dokumentumfilm alkotógárdája; Lajos Péter Ante Up című videóklipje, valamint Csányi Ildikó és Csányi Árpád Szülőföldem című dokumentumfilmje.

Előző sztori

TISPOL-ellenőrzés Csongrád megyében: ittas sofőrt és túlsúlyos járműveket is találtak

Következő sztori

Több mint félmilliárdos fejlesztés Ópusztaszeren