Szedeák: Kukla, Kovács és szív egyenlő győzelem!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Megszerezte második győzelmét az NB I/B csoportos férfi kosárlabda-bajnokságban az SZTE-Szedeák. A hetedik forduló szombati esti mérkőzésén a szegediek remek hajrájuknak köszönhetően múlták felül az Újbudát. A gyenge színvonalú első félidőben Kukla Zsolt tartotta versenyben az SZTE-Szedeákot, fordulás után pedig jött a csodafegyver: az addig faultproblémák miatt a padon pihenő Kovács Attila, aki felnőtt centertársa mellé, s remek egyéni megoldásaival eldöntötte a találkozót. Azt a mérkőzést, melynek első félidejében sírni tudtunk volna a rengeteg elrontott dobás miatt, s melynek végén az összeálló Ultras Szeged vastapsra ösztönözte az egész közönséget… Bonifert Domonkos így győzelemmel debütált a kispadon.

Itt is, ott is kihagyott helyzetekkel indult az SZTE-Szedeák és az Újbuda csatája, aztán először a vendégek kaptak észbe (0-5), a hazaiak pedig a fejükhöz: az egyik kulcsember, Kovács Attila nem egészen három perc alatt bevitt három szabálytalanságot – le is ültette őt az ezen a mérkőzésen a felnőttcsapat padjára visszatérő Bonifert Domonkos, s egészen a második félidő elejéig ott is hagyta. A végeredmény ismeretében kijelenthetjük, kényszer szülte, de remek húzás volt! Persze messze jártunk még a végétől, ám a 4. perc lejártával végre szegedi kosár is született, Nagy András volt az elkövető (2-5), meg is szólalt a szurkolói rezesbanda. Némiképp feljavuló védekezése révén az SZTE-Szedeák 12-12-nél utolérte az Újbudát, s Rezák Tamás labdaszerzést követő egyéni akciójával a vezetést is átvette (14-12), ám az első negyed végére újra a látogatók előnyét mutatta az eredményjelző. Hozzá kell tennünk, a kétpontos különbség elsősorban annak volt köszönhető, hogy az Újbuda iszonyatosan gyengén kezdte a büntetőzést – szerencsére aztán ezt a „szokását” egész este megtartotta…
A második negyedben egyre nyilvánvalóbbá vált a hazaiak palánk alatti erőfölénye, Kukla Zsolttal ugyanis nem tudtak mit tenni a vendégek. Az időközben nagyobb számban kiérkező Ultras Szeged tagjai már azt láthatták, meglépett az SZTE-Szedeák (21-16). Ebben az időszakban üde színfoltot jelentettek Fülöp Béla megoldásai, okos betörései, illetve az ezekből született kosarai. Sajnos azonban a többiek továbbra sem találták meg a távolságot, sorra jöttek le a labdák a gyűrűről, miközben a vendégek néhány védekezési megingást kihasználva lopva visszaszerezték az előnyt: 33-36-nál vonultak pihenőre a küzdő felek. Ennél csak jobb félidő jöhet – ez járt a szurkolók fejében a nagyszünet idején, s hála Istennek a két gárda is így gondolta!
Visszatért a pályára a három faulttal rendelkező Kovács Attila, aki hamar hozzászólt a találkozóhoz, ám nála is gyorsabban ébredt Kukla: a tar center egymás után dobott két triplát(!), ráadásul ugyanarról a helyről (39-36). A harmadik tíz perc elején végre potyogtak a kosarak, kapkodhatták a fejüket a nézők. Kovács gyors egymásutánban hét pontot is termelt, Fülöp is hozzátett egy kettő plusz egyet, ám az Újbuda csak nem akart leszakadni a Szegedtől. 50-46-nál megszólalt az Ultras Szeged, s a nagy hangorkán meg is zavarta a bírókat: előbb nem fújták be a Fülöppel szemben hárompontos dobás közben elkövetett lökést, majd a lepattanóért folytatott harcban a nyilvánvalóan szabályos újbudai ellen ítéltek faultot. Kezdtek elszabadulni az indulatok, úgy is fogalmazhatnánk: megérkezett a meccshangulat az újszegedi sportcsarnokba! Beleerősített az Újbuda is, s már azt hihette, vezetéssel fordul a záró játékrészre, ám Simándi Árpádnak helyén volt az esze és a szíve: vagy tíz méterről vágott be egy hármast a negyed utolsó pillanatában (58-58).

Fantasztikus küzdelem kezdődött a győzelemért az utolsó felvonásban, egy földharc után kisebb lökdösődés is kialakult, a csupa szív Nagy András lába pedig egy időre begörcsölt. Még előtte azért bevágott egy hármast a szegediek 11-ese, Kovács Attila és Kukla pedig megegyeztek: pontot tesznek a történet végére. Kovács rövid idő alatt elért egy ügyes centergólt, betalált középtávolról, majd egy támadólepattanót ellentmondást nem tűrően letépve volt eredményes, végül assziszttal szolgálta ki Kuklát – a 39. percben eldőlt: nincs visszaút a vendégek számár (71-63). Néhány újbudai nehezen viselte a történteket, egy vitatott fújást követően meg is „legyintették” az egyik sípmestert. Ennek következtében Kukla négy büntetőt is dobhatott, s ha már így adódott, mind a négyet értékesítette is, kialakítva ezzel a végeredményt: 77-65.

Az SZTE-Szedeák második győzelmét szerezte meg a bajnokságban, s az Újbudához hasonlóan 2-5-ös mutatóval áll.
Bonifert Domonkos a meccs végén így értékelte a látottakat a SZEGEDma.hu-nak: „Az első félidőben erőlködtünk, görcsöltünk, hiszen mindannyian nagyon szerettük volna megszerezni ezt az igen fontos győzelmet. Az utolsó öt percre aztán feloldódott a görcs, remek végjátékot produkáltunk, s szerencsére a nézők biztatása közepette sikerült is behúznunk az összecsapást. Gratulálok a csapatnak, köszönjük a szurkolók segítségét!”

Az NB I/B Keleti csoport 7. körében: SZTE-Szedeák – Újbuda 77-65 (14-16, 19-20, 25-22, 19-7). Szeged, 400 néző.
SZTE-Szedeák: Simándi 11/3, Rezák 2, Nagy A. 7/3, Kovács A. 16/3, Kukla 28/6. Csere: Varga M. 3, Fülöp 8, Trényi 2. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.

no images were found

Előző sztori

A koldusoktól a libasültig: Márton-napi hagyományok

Következő sztori

Aranyplakettet kapott Randy Weston Szegedtől

Legutóbbi hasonló cikkek