Hétfő: Színház az AIDS-ről és jótékonysági est

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az év utolsó hónapjának első hétfője a szokásosnál nyugisabb, ám nem eseménytelen. Végülis kell egy szusszanás az eseménydús hétvége után. Aki azonban nem akar otthon kuksolni, bőven talál programot ma is. Századunk rémét, az AIDS-et és az azt övező kérdéseket boncolgatja a Negyednégy Színház előadása, ismét lesz filmvetítés a Somogyi-könyvtárban, zene a kávéházban – dupla kávé és dupla koncert – , beszélgethetünk az ételallergiáról, és jótékonysági esttel kiállítás nyílik a Kisszínházban. Ma is jó szórakozást kínál a mozi, és itt van a Delta, Mundruczó Kornél világsikerű filmje. Ezt igazán nem szabad kihagyni!

Negyednégy Színház

Jack Bradley: H.I.V. című darabját láthatják a Negyednégy Színház előadásában hétfőn 14.30-kor az IH Rendezvényközpontban (Felső Tisza-part 2.).
A darab az AIDS körüli etikai problémákról szól. Kívülállóként nagyon tudjuk, hogy mi a helyes elvi hozzáállás a témához, mit jelent toleránsnak, elfogadónak lenni. Igen kényelmes pozíció ez mindaddig, amíg álláspontunkhoz a “velem úgysem történhet meg ilyesmi” érzése társul. De mi történik, ha hirtelen mi magunk kényszerülünk szembenézni ezzel a problémával? Hová tűnik a biztonságérzetünk? Hogyan lehet folytatni egy derékba tört kapcsolatot? Az előadást 14 év alatti, kiskorú nézőknek csak felnőtt jelenlétében ajánlják.
Szereposztás: Ryk: Előd Álmos/Csadi Zoltán, Judi: Simó Zsófi. Rendezte: Halasi Dániel. Jegyek a helyszínen vagy a www.ticketportal.hu oldalon válthatók. További információk: www.negyednegyszinhaz.hu

Ismét filmvetítés a Somogyi-könyvtárban

Hétfőn 17 órakor a Somogyi-könyvtárban a Magyar Televízió Szegedi Stúdiója köszönti a 125 éves Szegedi Nemzeti Színházat. Két filmet láthatunk ezúttal:

30 éve a pályán Gregor József – a köszöntőműsor közvetítésének részletei felvételről a Szegedi Zsinagógából. Közreműködik Rost Andrea és Ulbrich Andrea (25 perc).
Az álom mögött – a balett-együttes portréja fennállásuk 5. évfordulóján (25 perc).

Étrend és az allergia

Az Éter Közhasznú Egyesület estje hétfőn 17 órakor kezdődik a Korona Szállóban (Petőfi S. sgt.4.) Étrend és az allergia – Gyermekélelmezés és a Dietetikusok kapcsolata címmel. Előadó: Szekeres Bernadett élelmezésvezető és dietetikus, háziasszony: Tokodiné Kun Zsuzsanna. Pusztai Árpád nagy sikerű könyve, “A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága” megvásárolható és megrendelhető.
Termékbemutató: Gabonatejek készítése, Étrend összeállítás és kóstolása. További információ a 70/316 78 17 telefonon kérhető.

Zene és zene a kávéházban

Hétfőn 18 órakor a Millenniumi Kávéházban megemlékezést tartanak Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakovra halálának 100. évfordulóján. Házigazda: Pleskonics András újságíró, közreműködnek: Vörös Tamás, Maricsek Zoltán (trombita), Koleszár Zoltán (kürt), Nyíri Ferenc (basszusharsona).
A műsorban magyarországi bemutatóként elhangzik a zeneszerző “Nottumo” című műve.

Ugyanitt este 20 órától Legyen a zene mindenkié címmel romantikus zenei est, a SZTE-ZMK hallgatóinak koncertje hallható.

Különlét

Molnár Krisztina Rita költőnő új kötetének bemutatóját tartják hétfőn 18 órakor a Klub Nextben (Tisza Lajos krt.63.sz.). Házigazda: Székhelyi József Jászai-díjas színművész, közreműködnek: Kónya Krisztina operaénekes, Savanya Gergely színművész, Molnár László karmester. A kötetet megjelentette a PONT Kiadó, illusztrációk: Simonyi Cecília grafikusművész.

“Ősz és párizs” – Kiállítás és jótékonysági est

Hétfőn 19 órakor a Kisszínházban nyílik a Párizs kiállítás, és “Ősz és párizs” címmel jótékonysági estet rendez a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány. Jegyárak: 1.500.- Ft/ fő, 2.000.- Ft/ fő a fogadásra. A kávéháziak jelentkezése Szondi Ildikónál, telefon: 30-9638-137.

Kiállítások a Somogyi-könyvtárban

December 1-31 között látható a könyvtár földszintjén A hónap könyve: Horváth Péter: Kamarambó, a Senki Fia című kiállítás.

Ugyanebben az időszakban (december 1-31.) a fiókkönyvtárak a következő kiállításokra várják a közönséget:

Csillag téri fiókkönyvtár – Szeged helytörténete.
Dorozsmai fiókkönyvtár – Kiállítás a hónap híres szülötteiről és évfordulókról.
Északvárosi fiókkönyvtár – Ünnepi hangulat címmel karácsonyi könyvkínáló kiállítás.
Francia utcai fiókkönyvtár– Esélyegyenlőség női szemmel – Schmidt Andrea fotókiállítása.
Hangoskönyvtár – A kísérletezéstől az önmegvalósításig: magyar női fotográfusok a századfordulón.
Móra utcai fiókkönyvtár – A reneszánsz kiemelkedő egyéniségei- 540 éve hunyt el Johannes Gutenberg.
Móra utcai fiókkönyvtár – Kalapos hölgyek: tűgobelin kiállítás.
Rókusi fiókkönyvtár – Kiállítás karácsonyi mesékből, versekből és dalokból.
Szőregi fiókkönyvtár – Téli könyvajánló versekkel és mesékkel.
Tarjáni fiókkönyvtár – December jeles napjai.

Filozófia – mint lét-elem.

Hétfőn 19 órakor folytatódik 17 részes filozófiai és önismereti tanfolyam pszichológiai gyakorlatokkal. Az Új Akropolisz KKE rendezésében (Juhász Gyula u. 36.). Az első előadásra a belépés ingyenes.

A Dóm téren hétfőn is 8-tól 19 óráig régiségek vására.

Hétfői moziajánló

A Grand Caféban 19 órakor: Pénzhamisítók (Die Fälscher) – német-osztrák háborús film.

21 órakor: Delta – magyar filmdráma, Rendező: Mundruczó Kornél. A Filmszemle és Cannes után a mozikba is megérkezett a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével frissen kitüntetett Mundruczó Kornél díjakkal elhalmozott filmje (Cannes: a FIPRESCI díja, Filmszemle: fődíj, legjobb filmzene, a külföldi kritikusok díja).

A Belvárosi mozi hétfői műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 14 órakor és 16 órakor Madagaszkár 2. – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 18 órakor és 20 órakor Vicky Cristina Barcelona – színes, feliratos, spanyol-amerikai vígjáték, írta és rendezte: Woody Allen.

A Balázs Béla teremben 16.15-től és 20.45-től Fövenyóra – színes és fekete-fehér, szerb-magyar film, írta: Danilo Kiš, rendezte: Tolnai Szabolcs. 18.30-tól Párizs, szeretlek! (Paris, je t’aime) – színes, feliratos, svájci-német-francia rövidfilm összeállítás.

A Csőke József teremben 16 órától és 20.30-tól Immigrants – Jóska menni Amerika – színes, magyarul beszélő, amerikai-magyar animációs vígjáték.

18.15-től a Csak egy szerelmesfilm című dán film.

A JATE Klubban hétfőn 22 órától TTIK-s Est. Fellépők: Heaven Street Seven és DJ Alma. TTIK-soknak a belépés ingyenes.

Előző sztori

Adventtal kezdődött, Mikulással folytatódik a Kék Mókus

Default thumbnail
Következő sztori

A pokol tornácán

Legutóbbi hasonló cikkek