Fidesz-KDNP: Botka semmibe veszi az embereket

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Az egészségügyi integráció egy éve és a pénzügyi válság, konkrétabban pedig a szegedi közgyűlés pénteki ülése, Botka László ottani szereplése volt a témája Kalmár Ferenc és Bodó Imre keddi sajtótájékoztatójának. Az ellenzéki politikusok élesen kritizálták a polgármester cinikus magatartását, s úgy fogalmaztak: a szocialista városvezető lenézi az embereket.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség két szegedi választókerületi elnöke közül először Bodó Imre országgyűlési képviselő ragadta magához a szót. Tiszasziget polgármestere idézte Botka László pénteki szavait: a szegedi polgármester akkor Kalmár Ferenc napirend előtti felszólalására válaszolva a maga nevében elnézést kért az Amerikából kiindult pénzügyi világválságért, s megígérte, többet nem tesz ilyet… Bodó szerint felelős politikus nem engedhet meg magának ilyen cinikus kijelentést, mely gyakorlatilag az egész lakosság lenézését jelenti. Azt mondta: Botkának inkább azért kellene elnézést kérnie, mert a szocialisták irányításával hat és fél éve olyan ámokfutás zajlik az országban, mely immár pártszimpátiától függetlenül mindenkit felháborít. Célszerű lenne azt is nyilvánosan bejelentenie, hogy alkalmatlanok az ország vezetésére. Odáig juttatták ugyanis Magyarországot, hogy az könnyű prédává vált a világban, hiszen hetek óta az államcsőd szélén lavírozik, s példátlan adósságspirálba került. Az országgyűlési képviselő új gazdaságpolitikát sürgetett, melyben ugyanolyan feltételeket kapnak a magyar kis-, közepes és nagyvállalkozók is, mint külföldi társaik.

A Kereszténydemokrata Néppárt helyi frakcióvezetője is arról beszélt, hogy Botka László folyamatosan lenézi az embereket. Kalmár Ferenc szerint ez nyilvánult meg magában a szegedi egészségügyi integrációban is, mert az politikai szintű döntés eredményeként, nem pedig a betegek érdekeit figyelembe véve valósult meg. Ugyanez a hozzáállás volt tetten érhető a polgármester és a kormánypárti képviselők részéről a közgyűlési ülésen az integráció egy évéről szóló vitában is – tette hozzá. A KDNP-s politikus leszögezte: az emberek egészségével senkinek sem szabad viccelődnie.

Kalmár további problémákra is felhívta a figyelmet. Egyrészt – mint mondta – korábban a 64 milliárdos Biopolisz-program előfeltételeként emlegették az integrációt, mára azonban sehol a milliárdok és a kétezer ágyas új klinikai tömb, másrészt Botka Lászlóék erkölcstelenül megszegték Pozsonyi Ignác végakaratát, mikor megszabadulnak az I-es kórháztól, melyet Pozsonyi annak idején az egészségügy céljaira adott át a városnak, harmadrészt pedig évi 100 millió forintért lemondtak magáról az egészségügyről, mely nem hozhat szavazatokat a konyhára, s áthárítottak az egyetemre minden felelősséget, illetve adott esetben a lakossági panaszokat is.

Előző sztori

Új lehetőség a panelfelújítás terén?

Következő sztori

Szerda: A Lukrécia meggyalázása az Operafesztiválon