Fidesz: idősek otthonát az I-es kórházból!

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Az I-es kórház értékesítésére kiírt pályázat felfüggesztését kezdeményezi a szegedi Fidesz-frakció. Az ellenzéki képviselőcsoport szerint a patinás épület idősek ápolási otthonaként és időskorúak gondozóházaként működhetne, s helyet kaphatna benne egy hospice-részleg is. Minderről Hüvös László frakcióvezető és Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke beszélt az eladásra ítélt kórház előtt csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Hüvös László frakcióvezető (balra) azt mondta: a városvezetés korábban azzal a kitétellel döntött a Pozsonyi Ignác által kétszáz éve a városra hagyott épület értékesítéséről, hogy az ebből befolyó pénzt közvetlenül az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére fordítják. Mára kiderült, hogy a várható bevétel a tervezett új klinikai részleg alapinfrastruktúrájának megteremtése kapcsán betonra, aszfaltra és csatornára menne el, ami a politikus szerint nem közvetlenül szolgálja az egészségügyet és a szociális szektort. Hozzátette: mindez ismételten az elhibázott Biopolisz-koncepcióval áll összefüggésben, hiszen a szegedi önkormányzat korábban, még a 2000 ágyas tervek időszakában 3 milliárd forintot igényelt az alapinfrastruktúra kialakítására, ezt azonban a magyar kormány visszautasította. Most mintegy 1,1 milliárd forintra van szükség, ebből 375 millió hívható le uniós pályázatokon, míg 700 milliót a beruházónak kell hozzátennie – jelen esetben ez lenne a város támogatása, mely az I-es kórház eladásából származna.

Szabó László (jobbra) azzal egészítette ki a frakciótársa által elmondottakat, hogy ami a szegedi egészségügyben történik, az reform helyett csupán deformnak nevezhető. Véleménye szerint alkalmatlan időben, értelmetlenül mondták ki az I-es kórház halálos ítéletét, miközben az ellátás színvonala csökken. Csatlakozva Hüvös korábbi felvetéséhez azt mondta: ha az épület nem elég modern az egészségügyi ellátórendszer számára, akkor is nagy szükség lenne rá az idősgondozásban. A szegedi polgármester figyelmébe ajánlotta, hogy Angliában az öregek ápolása kilencven százalékban olyan ingatlanokban történik, melyek száz évnél is idősebbek. A kiürített I-es kórházban – tette hozzá – akár 150 idős ellátása történhetne meg, ami azért lenne kimondottan fontos, mivel a demográfiai folyamatok egyértelműen mutatják, hogy hazánknak egyre inkább szembe kell néznie az elöregedő társadalom problémáival, kihívásaival. Ráadásul helyet kaphatna itt Szeged első hospice-részlege is.

A Fidesz-frakció álláspontja szerint a lakosság tudatos félrevezetése, ha Botka László fedezet és pénzügyi megalapozottság nélkül egy-kétágyas, fürdőszobás idősotthonokkal áltatja a szegedieket. Ilyenek egyelőre ugyanis nem épülnek, érdemi pályázati forrás a Gyurcsány-kormánynak köszönhetően nincs rájuk. Ráadásul az ilyen emelt szintű lakóegységek a legtöbbek számára megfizethetetlenek, ezért lenne szükség az olcsóbb és kevésbé komfortos ellátással foglalkozó intézményekre is, melyek a szociális biztonságon túl a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat is biztosítani tudják az időseknek.

Előző sztori

Bankkártyacsalót fogtak a szegedi rendőrök

Következő sztori

Puljezevics legalább három hétig nem védhet