Közélet

Fidesz: idősek otthonát az I-es kórházból!

Fidesz: idősek otthonát az I-es kórházból!

2008. november 13., csütörtök
Fidesz: idősek otthonát az I-es kórházból!

Fotók: Gémes Sándor

Az I-es kórház értékesítésére kiírt pályázat felfüggesztését kezdeményezi a szegedi Fidesz-frakció. Az ellenzéki képviselőcsoport szerint a patinás épület idősek ápolási otthonaként és időskorúak gondozóházaként működhetne, s helyet kaphatna benne egy hospice-részleg is. Minderről Hüvös László frakcióvezető és Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke beszélt az eladásra ítélt kórház előtt csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Hüvös László

frakcióvezető

(balra)

azt mondta: a városvezetés korábban azzal a kitétellel döntött a

Pozsonyi Ignác

által kétszáz éve a városra hagyott épület értékesítéséről, hogy az ebből befolyó pénzt közvetlenül az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére fordítják. Mára kiderült, hogy a várható bevétel a tervezett új klinikai részleg alapinfrastruktúrájának megteremtése kapcsán betonra, aszfaltra és csatornára menne el, ami a politikus szerint nem közvetlenül szolgálja az egészségügyet és a szociális szektort. Hozzátette: mindez ismételten az elhibázott Biopolisz-koncepcióval áll összefüggésben, hiszen a szegedi önkormányzat korábban, még a 2000 ágyas tervek időszakában 3 milliárd forintot igényelt az alapinfrastruktúra kialakítására, ezt azonban a magyar kormány visszautasította. Most mintegy 1,1 milliárd forintra van szükség, ebből 375 millió hívható le uniós pályázatokon, míg 700 milliót a beruházónak kell hozzátennie - jelen esetben ez lenne a város támogatása, mely az I-es kórház eladásából származna.

Szabó László

(jobbra)

azzal egészítette ki a frakciótársa által elmondottakat, hogy ami a szegedi egészségügyben történik, az reform helyett csupán deformnak nevezhető. Véleménye szerint alkalmatlan időben, értelmetlenül mondták ki az I-es kórház halálos ítéletét, miközben az ellátás színvonala csökken. Csatlakozva Hüvös korábbi felvetéséhez azt mondta: ha az épület nem elég modern az egészségügyi ellátórendszer számára, akkor is nagy szükség lenne rá az idősgondozásban. A szegedi polgármester figyelmébe ajánlotta, hogy Angliában az öregek ápolása kilencven százalékban olyan ingatlanokban történik, melyek száz évnél is idősebbek. A kiürített I-es kórházban - tette hozzá - akár 150 idős ellátása történhetne meg, ami azért lenne kimondottan fontos, mivel a demográfiai folyamatok egyértelműen mutatják, hogy hazánknak egyre inkább szembe kell néznie az elöregedő társadalom problémáival, kihívásaival. Ráadásul helyet kaphatna itt Szeged első hospice-részlege is. A Fidesz-frakció álláspontja szerint a lakosság tudatos félrevezetése, ha

Botka László

fedezet és pénzügyi megalapozottság nélkül egy-kétágyas, fürdőszobás idősotthonokkal áltatja a szegedieket. Ilyenek egyelőre ugyanis nem épülnek, érdemi pályázati forrás a Gyurcsány-kormánynak köszönhetően nincs rájuk. Ráadásul az ilyen emelt szintű lakóegységek a legtöbbek számára megfizethetetlenek, ezért lenne szükség az olcsóbb és kevésbé komfortos ellátással foglalkozó intézményekre is, melyek a szociális biztonságon túl a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat is biztosítani tudják az időseknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.