Bulvár

Csongrádi betegtragédia - Megkezdődött a hódmezővásárhelyi orvos elleni per

Csongrádi betegtragédia - Megkezdődött a hódmezővásárhelyi orvos elleni per

2008. november 3., hétfő
Csongrádi betegtragédia - Megkezdődött a hódmezővásárhelyi orvos elleni per

Fotók: Gémes Sándor

A Szegedi Városi Bíróságon hétfőn megkezdődött az a per, amely a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosa ellen indult egy mindszenti férfi halálával kapcsolatban.

A doktornőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség. A vádirat szerint a haláleset 2007. április 6-án történt. A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján, fokozódó fulladásos panasszal. A felajánlott kórházi kezelést azonban saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik a beteget a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték. Itt ügyeletes orvosként a vádlott fogadta. Lajkó Szilvia ügyész álláspontja szerint az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése nélkül küldte tovább a szentesi kórházba a férfit, arra hivatkozva, hogy területileg nem a vásárhelyi kórházhoz tartozik a beteg. A vizsgálatok elvégzésére szükség lett volna ahhoz, hogy megállapítsák, igényel-e a beteg sürgősségi ellátást. Hódmezővásárhelyről egy orvos nélküli mentő a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudták megmenteni az életét; az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni rajta. A vizsgálatok szerint a férfi halálát idült keringési és légzési elégtelenség okozta. Halála akkor is bekövetkezhetett volna, ha megfelelő ellátást kap a beteg, így az orvos mulasztása csak közvetett kapcsolatban áll a férfi elhunytával - mondta az ügyész. A vádlott nem vallotta magát bűnösnek. Mint elmondta, jól ismerte a férfit, a korábbi években járó és fekvő betegként is többször kezelte. A beteg elsődleges fizikai vizsgálatát elvégezte, megvizsgálta pulzusát, ellenőrizte a végtagok ödémásodását, áthallgatta tüdejét, átolvasta a dokumentációkat. A diagnózis megegyezett a szentesi kórházéval. A férfi több napos belgyógyászati fekvőbeteg-ellátást igényelt volna, ezt a néhány nappal korábban életbe lépett szabályok szerint a szentesi kórházban kaphatta volna meg.Az orvos véleménye szerint a beteg nem igényelt sürgősségi ellátást, szállításra alkalmas volt, semmilyen jel nem utalt állapotának későbbi rosszabbodására - közölte a vádlott. A tárgyaláson ismertetett egyik szakértői vélemény szerint az orvos által elvégzett vizsgálatok nem feleltek meg a szakma szabályainak. A férfi állapota - amely romlott a szentesi vizsgálatokat követően - sürgősségi ellátást igényelt volna, amit a jogviszonytól függetlenül meg kellett volna kapnia a hódmezővásárhelyi kórházban. Szállítása csak orvosi felügyelet mellett, esetkocsival történhetett volna. Egy másik szakértői vélemény szerint a beteg halálát heveny szívritmuszavar okozta. A vádlott a férfi állapotának rosszabbodását nem láthatta előre.

Kriveczky György

ügyvéd a tárgyalás szünetében újságíróknak elmondta: az ügynek két áldozata van: az elhunyt beteg, illetve a munkáját hosszú éveken keresztül lelkiismeretesen végző orvos. Ennek az oka az az egészségügy rendszerében végrehajtott "brutális és cinikus" beavatkozás, amelyről az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy alkotmánysértő és helyi érdekek figyelembe vétele nélkül született. A per tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.