Beszélgetés Benesről és a csehszlovákiai magyarság üldözéséről

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Edvard Benes és a csehszlovákiai magyarok üldözése 1945 után” címmel beszélget Gulyás László egyetemi docenssel Miklós Péter történész, a SZEGEDma publicistája november 21-én, pénteken 18 órától a KDNP szegedi székházában (Szeged, Victor Hugo u. 3.).

Gulyás László a Szegedi Tudományegyetem docense a témának avatott szakértője, hiszen idén jelent meg „Edvard Benes. Közép-Európa koncepciók és a valóság” című több mint ötszáz oldalas monográfiája. Gulyás László úgy véli: Benes az egyik legfontosabb, nem magyar közép-európai politikus a magyar nemzet huszadik századi történelme szempontjából. A cseh politikus – akinek életművét 1988 óta kutatja Gulyás – ott bábáskodott a történelmi Magyarország felszámolásánál, a trianoni békekötés feltételeinek kialakításánál, és egyik létrehozója a magyarellenes kisantantnak. 1945 után a benesi politika következtében hárommillió németet és több mint kétszázezer magyart üldöztek el Csehszlovákiából.

Miklós Péter történész, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének oktatója. Egyház- és művelődéstörténeti kutatásai mellett a kisebbségtörténet is kutatási témája. Az utóbbi években több tanulmánya és forrásközlése jelent meg a Kárpát-medencei magyar-szlovák együttélésről, annak is vallási és kulturális aspektusairól.

Előző sztori

Labdarúgás: Pénteken félévértékelés a Gólban

Következő sztori

Újra jótékonysági bál a gyermekklinikáért