Bemutatták a Raoul című operát a Mezzo-operaversenyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor – SZEGEDma

A Mezzo-operaverseny második produkciójaként bemutatták Gershon Kingsley (képünkön balra) és Michael Kunze (képünkön jobbra) Wallenbergről szóló, Raoul című operáját csütörtökön a Szegedi Nemzeti Színházban.

Raoul Wallenberg a reményt szimbolizálja a gyilkosságok és a horror korában, azt, hogy nehéz helyzetben is viselkedhetünk emberként” – fogalmazott Julia Haebler, a fiatal német rendező a bemutató előtt tartott közönségtalálkozón (galériánk képein látható a Reökbeli közönségtalálkozó, melyen a rendező mellett Gershon Kingsley és Michael Kunze is részt vett).
Hozzátette: mindenki számára adott a lehetőség, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy jobbá váljon a világ. Ahogy a darabban is elhangzik: “Te is lehetnél Raoul Wallenberg.”
A darab színpadra állítása során komoly rendezői feladat volt, hogy az első pillanattól az utolsóig szerepel a holokauszt áldozatait megjelenítő kórus. A történelmi szereplők is közülük lépnek ki, így nem egy-két karakter, hanem a kórus áll a figyelem középpontjában – mondta a rendező.
Az opera – amelynek világpremierje május 9-én Brémában volt – Raoul Wallenberg a második világháború végén Budapesten töltött hónapjait mutatja be. A valós eseményeken alapuló cselekményben az ifjú svéd kereskedő egy németországi vasútállomáson tanúja lesz egy jelenetnek, amely megváltoztatja az életét. Amikor tudomást szerez Eichmann tömeggyilkosságairól, elhatározza, hogy Budapestre utazik és segít a bajbajutottakon. A megmentettek között van egy fiatal pár is, Serge és Rahel. Harcuk a méltóságteljes életért a darab mellékcselekménye.
Az előadáson három versenyző lép föl: a címszerepet a Franciaországban tanult lengyel operaénekes, Marcin Habela alakítja, Serge-t a döntő egyik magyar résztvevője, Beöthy-Kiss László játssza, Rahelként pedig a francia Violaine Kieffert láthatja a közönség.
Michel Kunze – aki olyan musicalek, mint az Elisabeth, a Vámpírok bálja és a Mozart! librettistájaként vált ismertté – elmondta, a darab művészi reflexió a történelemre. Amikor Gershon Kingsley zeneszerzővel elkezdtek dolgozni a művön, biztosak voltak benne, hogy zenés színház születik, a forma, hogy ez musical vagy opera lesz, másodlagos volt.
A szövegíró kifejtette, nagyon fontosnak tartja, hogy Bréma után Magyarországon is bemutatják az operát, hiszen a darab ide tartozik.
A tavaly novemberben elkezdődött operaverseny öt produkciót felvonultató döntőjének eredményhirdetését november 17-én tartják a Szegedi Nemzeti Színházban. Akkor adják át a legjobb női és a legjobb férfi opera-előadónak járó fődíjat is.
A megmérettetésen több mint háromszázötvenen indultak, a döntőbe tizenkilencen jutottak, s közülük választja ki az Anatolij Vasziljev színigazgató-rendező vezette zsűri a győzteseket. Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, melyet az előadásokat a helyszínen, illetve a televíziók közvetítésein követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.

no images were found

Előző sztori

Fidesz: elégedetlen betegek, kérdéses polgármesteri pénzek

Default thumbnail
Következő sztori

Svédországban is győzött a Szeviép-Szeged

Legutóbbi hasonló cikkek