Kultúra

Wass Albert-szobrot avatnak Szegeden

Wass Albert-szobrot avatnak Szegeden

2008. október 21., kedd
Wass Albert-szobrot avatnak Szegeden

Fotó: SZEGEDma

A Wass Albert-év (születésének 100., halálának 10. évfordulója) alkalmából szoborállítással tiszteleg az író előtt a Szegedi Wass Albert Társaság. Tóbiás Klára szobrászművész alkotásának leleplezésére az '56-os forradalom évfordulójának előestéjén kerül sor október 22-én 16.30-kor a Kálvin téri református templom előtt.

Wass Albert,

az élete derekán hazájától és szülőföldjétől száműzetésbe kényszerített író és költő a magyar egyetemes kultúra terjesztésében örökkön élő érdemeket szerzett. A magyarországi és határainkon túli népszerűsége, olvasótáborának egyre szaporodó száma jelzi, hogy a ma emberének sürgető szüksége van - a Wass Albert művei által sugallt - a természet, az ember és Isten harmóniájának felfedezésére, tudatosítására. A Wass Albert Baráti Társaság az író, a Maros folyóból kinövő Istenszéke üzenetét kívánja közvetíteni a szobor méltó helyen történő felállítása által Szegeden a Kálvin téri református templom árnyékában, annak mintegy védelme alatt. A szobor alkotója Tóbiás Klára szobrászművész, sok más magyarországi köztéri szobor készítője. Nevéhez fűződik a szegedi Oroszlános Kút, illetve a Magyar Pieta 1956 létrehozása is.

Az ünnepség programja:

16.30 Szoboravatás a Kálvin téren. Ünnepi beszédet mondanak: * Dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, zsinati lelkészi elnök, * Dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, * Koltay Gábor filmrendező és * Bartha József erdélyi református lelkész, a Czegei Wass Alapítvány elnöke 17.30 A résztvevők fáklyás menetben vonulnak át a Székesegyház kertjében álló Magyar Pieta 1956 emlékműhöz (Dóm tér, a Somogyi könyvtár felől.) Kb. 18.15 Ökumenikus Imát mond (Magyar Piéta, Dóm tér): * Dr. Bölcskei Gusztáv reformátuspüspök * Dr. Kiss Rigó László megyéspüspök A rendezők kérik a résztvevőket, hogy fáklyát és gyertyát hozzanak magukkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.