Kultúra

Szoboravatás: Újra kerékpárra ült Einstein

Szoboravatás: Újra kerékpárra ült Einstein

2008. október 16., csütörtök
Szoboravatás: Újra kerékpárra ült Einstein

Fotó: Gémes Sándor

Az MTA Szegedi Területi Bizottsága – más néven Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) – székházának udvarán ismét felállítja Bánvölgyi László szobrászművész A. Einstein California 1933 című alkotását. A bicikliző Einsteint a kilencvenes években avatták fel, és poliészter műgyantából készült. A művész ezúttal bronzba öntötte a híres tudós alakját.

Bánvölgyi László

negyvenes éveiben járó szobrászként annak a fiatal szegedi generációnak a tagja, mely

Fritz Mihálytól, Kalmár Mártontól

sajátította el a szobrászat alapjait. A művész restaurátorként is dolgozik. Szegeden a Szent István téri Pálfy-Budinszky Endre-szobrot alkotta, és a Dóm téri Szentháromság-szoborcsoport újult meg kezei alatt, valamint a „lófara”, azaz a III. Honvéd Huszárezred-emlékmű. De a „forrás” és „fürdőzés” allegorikus, az Anna-fürdő bejáratát díszítő szobrainak restaurálása is az ő nevéhez fűződik. A szobrász készíti a Dömötör-díj színházi gála háromévente megújuló kisplasztikáit is.

A majdnem csillagász szobrász

A SZAB udvarán látható alkotását – melyet szombaton öt órai kezdettel avatnak majd fel ismét

Telegdy Gyula

akadémikus köszöntőjével – még a kilencvenes években állították fel. A szobor műgyantából készült, a bicikli pedig eredeti, a művész nagyapjáé volt. Most sikerült végre több támogató segítségével bronzba önteni az impozáns alkotást. Bánvölgyi László a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy az Einstein-szobrának külön története van. Amikor hat évet Pesten élt, egy időben komoly dilemmái támadtak a jövővel kapcsolatban. Beleszeretett ugyanis a csillagászatba. Könyveket vásárolt, előadásokra járt. Abban az időben került néhány Einstein-monográfia is a kezébe, amelyben találkozott egy biciklizős fotóval. Ez inspirálta őt a szobor megalkotásánál. (A művésszel portálunkon

A hét embere rovatban

olvasható egy hosszabb interjú.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.