Egyház

Protestáns Napok: felkészülés a reformáció ünnepére

Protestáns Napok: felkészülés a reformáció ünnepére

2008. október 30., csütörtök
Protestáns Napok: felkészülés a reformáció ünnepére

Fotók: Gémes Sándor

Országszerte a Protestáns Napok istentiszteleti alkalmaival készülnek a protestáns egyházak október 31-ére, a reformáció ünnepére. Szegeden is hétfő óta együtt vehetnek részt az igehirdetéseken a református, az evangélikus, a baptista, a metodista, valamint a pünkösdi evangéliumi közösség hívei.

1517. október 31. - ezt a napot tekintik a reformáció kezdetének, mikor

Luther Márton

ágoston rendi szerzetes, a wittenbergi egyetem teológiaprofesszora 95 tételt fogalmazott meg az akkori katolikus egyház visszásságái ellen, és ezeket elküldte a mainzi érseknek. A hagyomány szerint ezeket a tételeket ki is szegezte a wittenbergi vártemplom kapujára (hogy ez valóban megtörtént volna, történelmileg vitatott). Luther sok más mellett főként a búcsúcédulák árusítását ostorozta, hiszen az akkori egyház azt hirdette, hogy a búcsúcédulák megvásárlásával bűnbocsánatot nyerhetnek a hívek. A lutheri tanokat általában négy latin kifejezéssel foglalják össze:

sola gratia

- egyedül Isten kegyelme által menekülhet meg az ember,

sola fide

- egyedül hit által igazulhatunk meg,

sola scriptura

- egyedül a Szentírás a keresztyén hit alapja,

solus Christus

- egyedül Jézus Krisztus által van megigazulás és megváltás. A reformáció számos vívmányt hozott, így például az anyanyelvű igehirdetést vagy a lutheri bibliafordítást. Mivel az egyház nem fogadta el Luther tételeit, megszületett az evangélikus egyház, majd a későbbiekben a többi protestáns felekezet is a reformáció talajából nőtt ki. Az evangélikusság a lutheri reformációhoz köti magát, a lutheri felismerés összefoglalható úgy, hogy az Istenbe vetett reménység a fundamentuma keresztyén létünknek - mondta el a reformációról

Cserháti Sándor

szegedi evangélikus lelkész.

Kereskényi Sándor

, a Honvéd Téri Református Egyházközség vezető lelkésze úgy fogalmazott: a reformáció ünnepén a tiszta igehirdetéshez, a Bibliához való visszatérésre, mint a "re-form" szó is mutatja: visszaformálódásra, visszaigazodásra emlékeznek a protestánsok. A reformátusok még egy különleges eseménnyel is gazdagítják a pénteki emlékünnepet: a Honvéd téri református templom bejáratánál felavatják

Abádi Benedek,

az első szegedi református prédikátor szobrát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.