Írjon nekünk

Gazdaság

Pénzügyi válság: Járai 1000 milliárdos adócsökkentést sürget

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Fotó: Gémes Sándor

A már hazánkba is begyűrűzött pénzügyi válság rövid időn belül komoly gazdasági válsággá alakulhat, éppen ezért minden nap kormányzati késlekedés komoly veszteségeket okozhat – mondta Járai Zsigmond, a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke kedden Szegeden. A korábbi pénzügyminiszter és jegybankelnök szerint azonnali adócsökkentésre van szükség, legalább 1000 milliárd forintos nagyságrendben. A szakember szerint a kialakult helyzetért súlyos felelősség terheli az előző hat év baloldali kormányait, különösképpen a Gyurcsány-kabinetet – többek között az euró bevezetésének elodázása miatt.

Járai Zsigmond a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán vendégeskedett, s a kar hallgatóinak beszélt a pénzügyi világválság okairól, lehetséges következményeiről, magyarországi hatásairól.
Kifejtette: az Egyesült Államokból kiindult, mára világméretűvé vált pénzügyi válság kialakulásában a nagy pénzintézetek, illetve bankvezetők profitéhsége mellett komoly szerepet játszott, hogy az amerikai jegybank rendkívül alacsonyan tartotta a kamatot. Ezáltal az ügyfelek olyan termékeket vettek, amelyeknek tényleges kockázatait nem látták át. A tőkéjüket mindenhová kihelyezni igyekvő bankok részéről is erőteljes volt a nyomás: mindenkinek jelzáloghitelt akartak adni, azonban így olyanokat is bevontak a jelzálogüzletekbe, akik erre nem voltak alkalmasak, nem ismerték a kockázatokat, nem volt elegendő fedezetük a visszafizetésre. Amikor aztán az infláció növekedése miatt 1-ről 5 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot, még nagyobb tömegek váltak törlesztésképtelenné, mintegy egy évvel ezelőtt kirobbant a pénzügyi krízis, amit az amerikai kormány a maga nagy eladósodásával csak tovább erősített.

Totojázó kormány: gazdasági válság fenyeget

Bárhogy is tagadták az európai államok vezetői a veszélyt, bárhogy is tagadott a magyar kormány: a válság immár az öreg kontinensre, illetve hazánkba is begyűrűzött – mondta Járai, hozzátéve: a hazai helyzetet a rendkívül magas államadósság, valamint államháztartási hiány súlyosbítja. A korábbi jegybankelnök szerint komoly esélye van egy nagy gazdasági válság kialakulásának Magyarországon, melynek eredői az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikájában keresendők. Ebben a helyzetben válik egyértelművé – fogalmazott –, hogy súlyos felelőtlenség volt a kormányzat részéről ellehetetleníteni az euró mihamarabbi bevezetését. Mivel eddig is sok időt veszítettünk a reakciók elmaradásával, minden további nap óriási veszteségeket okozhat.
Azt mondta, figyelembe véve, hogy a világ pénzpiacain beszűkültek a finanszírozási lehetőségek, a gazdasági válság kialakulásának megelőzésére sürgősen pénzt kell pumpálni a gazdaságba. Az elmúlt években Magyarország elmulasztotta a költségvetés stabilizálását, így az egyetlen lehetőség, hogy legalább 1000 milliárd forint értékű adócsökkentés történjen, illetve a jövő évi állami kiadásokat komoly mértékben csökkenteni kell, elsősorban az államigazgatási, a szociális és a gazdasági költségek területén (például: kevesebb minisztérium, kisebb országgyűlés és bürokrácia) – Járai ezt az álláspontot képviseli majd a szombati nemzeti csúcson is.

Nulla fölött boldogok lehetünk

Hozzátette: ha a kormány nem enged, s továbbra is súlyos adókkal terheli a munkavállalókat, a vállalkozókat, akik ráadásul nem is juthatnak majd bankhitelekhez, drámai módon nőhet a munkanélküliség. A gazdasági válság terheit mindenképpen az adófizetők viselik majd, s boldogunk lehetünk, ha a jövő évi gazdasági növekedés nulla fölött lesz; badarság két-három százalékról vizionálni.
A korábbi jegybankelnök szerint ugyanakkor nem kell félniük azoknak, akik pénzintézetekben tartják megtakarításaikat, hiszen a kormány – épp a több százezer, több millió betétes érdekei miatt – meg kell védje a csődtől a nagy bankokat.

Hírzóna

A parlament bevezette a nagyszülői gyedet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korig) vehető igénybe, amíg a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult.

Tovább olvasom

Egyetem

Ipari kihívásokra adtak választ az SZTE hallgatói

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Demola Demo Day elnevezésű eseményen mutatták be a különböző ipari kihívásokra adott innovatív megoldásaikat a programban részt vevő SZTE-s hallgatók. A 4 csapat 8 héten át dolgozott két ipari esettanulmányon, amelyet a program zárásaként az SZTE központi épület dísztermében mutattak be az ipari partnereknek.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Gazdasági Versenyhivatal 1,2 milliárd forintra büntette a Facebookot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

A cég jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában.

Tovább olvasom

Aktuál