Október 23-i programok: nemzeti ünnepünk jegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulóján számos ünnepi programot szerveztek Csongrád Megye Önkormányzata és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei szervezete, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata. Ünnepeljünk méltóságteljesen!

Csongrád Megye Önkormányzata és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei szervezete az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulója alkalmából rendezett polgári megemlékezései október 23-án, csütörtökön:

Zsombón délután 15 órakor kopjafa avatás az 1956-os forradalom emlékére a templomkertben. Köszöntőt mond: Gyuris Zsolt, a község polgármestere és Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke. Avatóbeszédet mond: Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke
A kopjafát felszenteli: Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegye püspöke.
Szegedi programok:
Csütörtökön 15 órakor kezdődik a Politikai Foglyok Országos Szövetsége szegedi szervezetének a forradalom és megtorlás szegedi helyszíneit érintő hagyományos zarándoklat, az alábbi helyszíneken:
15 órakor a Csillag börtönben megemlékezik Joszt István, a Forradalmi Nemzeti Bizottság elnökhelyettese.
15.30-kor Danner János emléktáblájánál megemlékezik Pálházi Ernő, a forradalmi Szeged Rádió üzemeltetője.
15.45-kor a Nemzetőr-emléktáblánál megemlékezik Lázár György egyetemi tanár.
16 órakor Kovács József szobra előtt megemlékezik: Galiba Ferenc, a POFOSZ megyei elnökségének tagja.
16.30-kor Ünnepi megemlékezés a Rerrich Béla téren, a Melocco-szobornál.
A Csakis az igazat! című verses-zenés összeállítást előadják a makói Oktatási Központ tagintézménye, az Erdei Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola diákjai.
Közreműködik a Borostyán együttes. Köszöntőt mond: Fejér Dénes, a POFOSZ megyei elnöke. Az ünnepség szónoka: Tőkéczki László történész, egyetemi docens.

A megemlékezést koszorúzás követi, majd a résztvevők gyertyás felvonulása a Takaréktár utcai emlékhelyhez.

És végül este, az ünnep méltó zárásaképpen, mindenki programja lehet a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise és koncert a szegedi dómban. Celebrálja: Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegye püspöke. Utána 19 órától a Szegedi Szimfonikus Zenekar ünnepi oratóriumi koncertje. Műsoron: F. Mendelssohn Bartholdy: II. (B-dúr) szimfónia, „Lobgesang” (Dicsőítő ének) op. 52. Előadják: Kónya Krisztina szoprán, Érsek Dóra mezzoszoprán, László Boldizsár tenor, a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester.

A Szeged Megyei Jogú Város által szervezett ünnepi programok a következők:

Csütörtökön 10 órakor az országzászló ünnepélyes felvonása a Széchenyi téren, a városháza előtt. Közreműködik: a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar.
10.15–kor az Anna-kúti csomópont felújításának ünnepélyes átadása. Ünnepi és avatóbeszédet mond: Botka László országgyűlési képviselő, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Közreműködnek: Fekete Gizi Jászai-díjas színművész, Rácz Tibor színművész, Rozgonyi Éva Liszt-díjas karnagy, Soós Péter karnagy, a Pavane Táncegyüttes, Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kara és a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar.
10.45-kor koszorúzás a Nagy Imre-emlékműnél a Rákóczi téren. Koszorúznak: állami szervek, szervezetek, 56-os szervezetek, pártok, civil szervezetek.

Ünnepi buli fiataloknak

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor Nemzeti ünnep party Patkós Attilával.

Előző sztori

Hátország: így játszott hétvégén a Volán-utánpótlás

Következő sztori

Fodor a válságról, az SZDSZ a Wass-szoborról