Szórakozás

Október 23-i programok: nemzeti ünnepünk jegyében

Október 23-i programok: nemzeti ünnepünk jegyében

2008. október 22., szerda
Október 23-i programok: nemzeti ünnepünk jegyében

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulóján számos ünnepi programot szerveztek Csongrád Megye Önkormányzata és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei szervezete, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata. Ünnepeljünk méltóságteljesen!

Csongrád Megye Önkormányzata és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei szervezete az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulója alkalmából rendezett polgári megemlékezései október 23-án, csütörtökön:

Zsombón délután 15 órakor kopjafa avatás az 1956-os forradalom emlékére a templomkertben. Köszöntőt mond:

Gyuris Zsolt

, a község polgármestere és

Kalmár Ferenc,

a KDNP országos alelnöke. Avatóbeszédet mond:

Magyar Anna,

a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke A kopjafát felszenteli:

Kiss-Rigó László,

a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegye püspöke.

Szegedi programok:

Csütörtökön 15 órakor kezdődik a Politikai Foglyok Országos Szövetsége szegedi szervezetének a forradalom és megtorlás szegedi helyszíneit érintő hagyományos zarándoklat, az alábbi helyszíneken: 15 órakor a Csillag börtönben megemlékezik

Joszt István

, a Forradalmi Nemzeti Bizottság elnökhelyettese. 15.30-kor Danner János emléktáblájánál megemlékezik

Pálházi Ernő

, a forradalmi Szeged Rádió üzemeltetője. 15.45-kor a Nemzetőr-emléktáblánál megemlékezik

Lázár György

egyetemi tanár. 16 órakor

Kovács József

szobra előtt megemlékezik:

Galiba Ferenc

, a POFOSZ megyei elnökségének tagja. 16.30-kor Ünnepi megemlékezés a Rerrich Béla téren, a Melocco-szobornál. A Csakis az igazat! című verses-zenés összeállítást előadják a makói Oktatási Központ tagintézménye, az Erdei Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola diákjai. Közreműködik a Borostyán együttes. Köszöntőt mond:

Fejér Dénes

, a POFOSZ megyei elnöke. Az ünnepség szónoka:

Tőkéczki László

történész, egyetemi docens. A megemlékezést koszorúzás követi, majd a résztvevők gyertyás felvonulása a Takaréktár utcai emlékhelyhez. És végül este, az ünnep méltó zárásaképpen, mindenki programja lehet a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise és koncert a szegedi dómban. Celebrálja: Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegye püspöke. Utána 19 órától a Szegedi Szimfonikus Zenekar ünnepi oratóriumi koncertje. Műsoron: F. Mendelssohn Bartholdy: II. (B-dúr) szimfónia, „Lobgesang” (Dicsőítő ének) op. 52. Előadják:

Kónya Krisztina

szoprán,

Érsek Dóra

mezzoszoprán,

László Boldizsár

tenor, a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Vezényel:

Gyüdi Sándor

Liszt-díjas karmester.

A Szeged Megyei Jogú Város által szervezett ünnepi programok a következők:

Csütörtökön 10 órakor az országzászló ünnepélyes felvonása a Széchenyi téren, a városháza előtt. Közreműködik: a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar. 10.15–kor az Anna-kúti csomópont felújításának ünnepélyes átadása. Ünnepi és avatóbeszédet mond:

Botka László

országgyűlési képviselő, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Közreműködnek:

Fekete Gizi

Jászai-díjas színművész,

Rácz Tibor

színművész,

Rozgonyi Éva

Liszt-díjas karnagy,

Soós Péter

karnagy, a Pavane Táncegyüttes, Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kara és a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar. 10.45-kor koszorúzás a Nagy Imre-emlékműnél a Rákóczi téren. Koszorúznak: állami szervek, szervezetek, 56-os szervezetek, pártok, civil szervezetek.

Ünnepi buli fiataloknak

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor Nemzeti ünnep party

Patkós Attilával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.